Elena Udrea are probleme de ordin imobiliar în ceea ce privește terenul pe care îl deține, situat în nordul Capitalei. Ce se întâmplă cu proprietatea fostului ministru al Turismului? Misiunea statului pare una imposibilă în acest moment.
Terenul deținut de Elena Udrea nu a putut fi, încă, vândut de ANAF
Prețul terenului deținut de Elena Udrea înregistrează o scădere importantă. ANAF se confruntă cu al treilea eșec consecutiv în tentativa de a finaliza vânzarea la licitație a unei parcele de câteva mii de metri pătrați situată în nordul Capitalei, proprietatea Elenei Udrea.
De mai mulți ani, autoritățile române se străduiesc să recupereze suma de 9 milioane de lei de la fosta șefă a Ministerului Turismului. Amintim că aceasta a primit o condamnare de 6 ani de închisoare în dosarul Galei Bute.
Experții susțin că potențialii investitori așteaptă momentul propice pentru a obține cel mai avantajos preț, în timp ce alții ezită să se implice în astfel de achiziții din teama posibilelor investigații ale DNA.
Direcția de Executări Silite pentru Cazuri Speciale din cadrul ANAF a stabilit un preț de pornire de 3,8 milioane de lei, la a treia încercare de vânzare, la care se adaugă TVA.
Aceasta reprezintă aproape o treime din valoarea inițială. Se spune că Elena Udrea ar fi achiziționat 5.000 de metri pătrați în strada Aeroportului în perioada de boom imobiliar.
„Era o modă să îți pui banii în terenuri, în Dascălu, în Chitila, pentru că urma o dezvoltare urbană.
Se vindeau terenurile la cafenele din Dorobanți cu parcelele, fie că erau la Dascălu sau Moara Vlăsiei, așa, pe bandă”, precizează Eduard Uzunov, expert imobiliar, citat de Pro TV.
ANAF se străduiește, astfel, să recupereze suma impusă Elenei Udrea de către Înalta Curte de Casație, care a decis o condamnare la 6 ani de închisoare în cadrul dosarului Gala Bute.
În total, suma se ridică la 9 milioane de lei, din care un milion de lei reprezintă șpaga confiscată.
Investitorii așteaptă ca prețul să scadă și mai mult pentru terenul Elenei Udrea
Proprietatea Elenei Udrea constând într-un teren de 5.000 de metri pătrați. El este divizat în 5 loturi și se află în zona de nord a Capitalei, în proximitatea șoselei de centură.
Chiar dacă este clasificat ca teren agricol intravilan, acesta a atras și continuă să atragă interesul investitorilor imobiliari. În special datorită dezvoltării de ansambluri rezidențiale, precum și construirii de sedii și depozite ale unor companii importante în zona respectivă.
Cu toate acestea, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală nu a reușit încă să convingă pe cineva să achiziționeze acele suprafețe de teren care acum 10-15 ani erau foarte căutate.
„Anumiți investitori așteaptă să scadă cât mai mult ca să le cumpere la un preț cât mai avantajos și să aștepte creșterea din nou. Poate unii dintre dezvoltatori nu vor să cumpere de la DNA din cauza controalelor ulterioare”, adaugă Eduard Uzunov.
ANAF va organiza o nouă licitație, chiar dacă acest lucru implică reducerea la jumătate a prețului de pornire.
Similar se întâmplă și în cazul Crinuței Dumitrean. Aceasta este fostă șefă a Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților. Ea a scăpat de procesul penal datorită prescrierii. Cu toate acestea, instanța a hotărât să-i fie confiscată o presupusă mită în valoare de 400.000 de euro.
Prin urmare, ANAF a inițiat proceduri de licitație pentru șase parcele de teren. Fiecare, cu suprafețe de zeci de mii de metri pătrați, situate în localitățile Voluntari, Afumați și Dascălu.
Prețurile de pornire variază între 200.000 de lei și se apropie de suma de 750.000 de lei.
ANAF a înregistrat și câteva licitații finalizate cu succes. Spre exemplu, în cazul unui teren de 80.000 de metri pătrați din județul Prahova, a obținut încasări în valoare de 400.000 de lei.
În cadrul unei alte tranzacții, un teren de 30.000 de metri pătrați din Pantelimon s-a vândut pentru suma de 2,3 milioane de lei. În plus, un record notabil a fost înregistrat în cazul unui teren de 15.000 de metri pătrați situat în București. Acesta a fost adjudecat la impresionanta sumă de 16 milioane și jumătate de lei.