Elena Udrea aruncă bomba. Fostul ministru al Turismului vine cu informații de ultimă oră despre situația de la penitenciarul în care se află. Care este, de fapt, adevărul? Nimeni nu se aștepta la așa ceva.
Elena Udrea aruncă bomba. Fostul ministru al Turismului prezintă niște cifre oficiale care confirmă situația îngrijorătoare din România. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, aceasta susține că în prezent, România este a patra țară cu cel mai mic șomaj din Europa.
Aceste cifre, spune fostul ministru confirmă faptul că este nevoie de forță de muncă. Pe de altă parte, deși sunt zeci de mii de persoane care au dreptul să muncească, nu prea au unde să facă acest lucru.
„România este a patra țară cu cel mai mic șomaj din Europa, cu o rată de 5% în scădere (iulie) . Deci este nevoie de forță de muncă! Mă gândesc că în penitenciare sunt vreo 23.000 de deținuți care au dreptul legal să muncească, dar nu prea au unde”, a scris Elena Udrea.
Ce se întâmplă la penitenciarul Târgșor?
Fostul ministru a dat exemplu situația de la penitenciarul Târgșor. Potrivit acesteia, conducerea a găsit de lucru la foarte mulți deținuți și se fac eforturi mari pentru a aduce noi angajatori.
Interesul este de ambele părți, în condițiile în care condamnați câștigă zile, iar pedeapsa lor se scade, în timp ce penitenciarul primește o parte din salariul celor care lucrează.
„Spre exemplu, la penitenciarul Târgșor, conducerea a reușit să găsească de lucru pentru un număr important dintre cele aproximativ 500 care sunt aici, și fac mari eforturi în continuare pentru a aduce angajatori.
Interesul este al tuturor: condamnații câștiga zile, care se scad din pedeapsa și chiar și bani, iar penitenciarul primește o parte din salariul celor care lucrează, sume care pot fi folosite la îmbunătățirea condițiilor de detenție, în folosul deținuților și al propriilor angajați”, adaugă aceasta.
Elena Udrea, despre interesul deținuților pentru muncă
Elena Udrea susține că forța de muncă din penitenciare este una extrem de mică. Deși deținuții sunt disciplinați și își doresc să muncească, acest lucru devine dificil pentru ei. Fostul ministru susține că reabilitarea trebuie să se facă prin muncă și nu prin stat degeaba pentru a evita situații neplăcute.
„Problema este că cererea de forță de muncă din penitenciare este mică. Fie cei care ar avea nevoie nu cunosc această posibilitate, fie sunt reticenți în a angaja deținuți, ceea ce eu afirm este nejustificat.
Deținuții sunt mai disciplinați și mai motivați să muncească. În plus, s-a constat că recidivă este mult mai mică în rândul celor care au muncit pe timpul detenției. Ceea ce arată că reabilitarea se face mult mai eficient prin muncă decât prin statul degeaba, claie peste grămadă, în camere insalubre ani de zile!”, mai scrie fostul ministru al Turismului.