Elena Udrea ar putea ieși din închisoare! Informația momentului în România
Elena Udrea trebuie să ispășească pedeapsa de 6 ani în închisoare, ea fiind condamnată în dosarul „Gala Bute”. Fostul ministru al Turismului a încercat să primească dreptul de a ieși din închisoare pentru a fi alături de fiica sa, Eva, atunci când aceasta a împlinit vârsta de 4 ani, însă penitenciarul pentru femei de la Târgșor nu i-a îndeplinit dorința.
Ea nu este singura persoană publică închisă care cere permisiune de a ieși din anumite motive, iar cel mai cunoscut pentru că a pornit un adevărat scandal din această cauză este Gigi Becali.
Totuși, există și situații în care instanța de judecată a acordat permisiunea de a ieși din închisoare, doar atunci când era vorba de vreo situație importantă, așa cum a fost în cazul lui Rudel Obreja, fostul boxer și președinte al Federației Române de Box, cel care a fost condamnat în același dosar cu Elena Udrea.
Acesta a primit permisiunea de a părăsi închisoarea, după ce s-a confruntat cu mai multe dureri în zona abdomenului, dureri care au devenit din ce în ce mai dese. Odată dus la spital, acolo a fost diagnosticat cu cancer de pancreas.
Permisiunea de a ieși din închisoare este o recompensă
Autoritatea Națională a Penitenciarelor a declarat, pentru impact.ro, că permisiunea de a ieși din închisoare este, de fapt, o recompensă, ci nu un drept.
„Recompensele se acordă de către comisia constituită la nivelul penitenciarului, la propunerea personalului care desfășoară activități directe cu persoanele private de libertate, cu avizul șefului de secție. În cazul recompenselor cu permisiunea de ieșire din penitenciar cu o durata mai mare de 24 ore, acestea se acordă de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, la propunerea comisiei constituite la nivelul locului de deținere.
Recompensele se acordă, de regulă, în mod gradual, asigurându-se accesul persoanelor private de libertate la toate tipurile de recompense”, spune instituția.
Recompensele sunt propuse
Ba mai mult, Autoritatea Națională a Penitenciarelor spune că recompensele nu se acordă la cerere, ele fiind propuse de către personalul închisorii.
„La analizarea propunerilor în vederea recompensei cu permisiunea de ieșire din penitenciar, se are în vedere în ce măsură deținuții au o conduită constant pozitivă, sunt stăruitori în muncă, participă activ în cadrul activităților educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, de instruire școlară și formare profesională.
Permisiunea de ieșire din penitenciar nu se acordă în cazurile în care deținuții se află în una dintre următoarele situații:
a)nu prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracțiuni
b)sunt cercetați sau urmăriți penal în alte cauze
c)au pe rolul organelor judiciare cauze al căror obiect poate influența conduita și comportamentul acestora pe perioada permisiunii de ieșire din penitenciar;
d)sunt clasificați în categoria celor care prezintă risc pentru siguranța
penitenciarului”, arată ANP.
Aspectele care sunt luate în considerare în acordarea permisiunii de ieșire din închisoare
Comisia care se ocupa de evaluarea din penitenciare are în vedere mai multe aspecte atunci când vine vorba de acordarea permisiunii de ieșire din închisoare, iar aici avem:
- natura infracțiunii săvârșite,
- durata pedepsei,
- regimul de executare,
- numărul și tipul recompenselor acordate anterior,
- perioada executată, raportată la durata de pedeapsă care mai trebuie executată până la analizarea în comisia pentru liberare condiționată,
- istoricul infracțional,
- apartenența la grupări de criminalitate organizată,
- conduita la revenirea în penitenciar, dintr-o permisiune de ieșire din penitenciar acordată anterior,
- comportamentul avut înainte de arestare și modul în care deținutul este cunoscut în comunitate,
- vor fi avute în vedere, cu precădere, datele din dosarul individual al deținutului, menținerea legăturilor cu membri de familie , cu persoanele cu care au stabilite relații asemănătoare relațiilor de familie, precum și cu comunitatea,
- existența suspiciunilor cu privire la deținere,
- consum sau trafic de obiecte și substanțe interzise.
Deținuții au nevoie de credite pentru a primi astfel de recompense
Nu în ultimul rând, ANP a mai arătat că astfel de permisiuni sunt acordate în baza unei proceduri specifice, care are la bază un sistem de creditare, acestea fiind cele care se dau pe baza comportamentului și activităților deținutului.
Pentru a putea primi permisiune de ieșire pentru o zi, deținutul trebuie să aibă 60 de credite, iar pentru două zile trebuie să aibă 65 de credite. La acordarea creditelor se ia în considerare participarea la activitățile noi, la programele educație, la programele de asistență psihologică/socială și la activitățile lucrative.
”Ar mai fi demn de consemnat că de la 1 ianuarie 2018 până pe 31 august 2022 au fost acordate numai puțin de 20.873 de recompense cu permisiune de ieșire din penitenciar”, mai spune ANP, potrivit sursei anterior citate.