UPDATE. Decizia definitivă a Instanţei Supreme pentru Elena Udrea
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României au respins cererea de revizuire a condamnării de 6 ani formulată de Elena Udrea, fost ministru al Turismului, în cazul dosarului penal care o vizează.
În urma deciziei pronunțate pe 12 decembrie 2024, cererea de revizuire a fost declarată nefondată, iar Udrea va continua să ispășească pedeapsa. De asemenea, aceasta a fost obligată să plătească 200 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Această decizie vine în urma apelului formulat de Udrea împotriva sentinței penale din 12 decembrie 2023, care confirma condamnarea sa în dosarul 2669/1/2023. Sentința din 2017, care a fost definitivă în urma unei decizii pronunțate în 2018, și condamnările ulterioare din 2021 au fost atacate în cererea de revizuire.
Între timp, o opinie separată a fost exprimată de unii membri ai completului, care au susținut admiterea apelului, desființarea parțială a sentinței și admiterea în principiu a cererii de revizuire, trimițând astfel cazul spre rejudecare, bazându-se pe temeiuri juridice specifice. Această divergență de opinii subliniază complexitatea procesului juridic și dezbaterea asupra interpretării legislației aplicabile în cazul său.
Elena Udrea a fost condamnată pentru fapte de corupție, iar procesul său a generat un val de atenție publică, având în vedere statutul său politic și impactul asupra scenei politice românești. Decizia ÎCCJ în acest caz este definitivă, însemnând că nu poate fi contestată în fața altor instanțe.
”Respinge, ca nefondat, apelul declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023.
În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanta revizuentă la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 decembrie 2024.
Cu opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023, al desfiinţării, în parte, a sentinţei penale atacate, al admiterii în principiu a cererii de revizuire formulate de Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1532/1/2015, definitivă prin decizia penală nr. 93 din 05 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017, precum şi împotriva sentinţei penale nr. 45 din 02 martie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 5230/2/2017, definitivă prin decizia penală nr. 232/A din 11 iulie 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 5230/2/2017 şi al trimiterii cauzei la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea rejudecării după admiterea în principiu a cererii de revizuire prin raportare doar la temeiul prevăzut art. 453 alin. (1) lit. e) din Codul de procedură penală.
Cu opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023, a desfiinţării, în parte, a sentinţei penale atacate, a admiterii în principiu a cererii de revizuire formulate de Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1532/1/2015, definitivă prin decizia penală nr. 93 din 05 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017 şi a trimiterii cauzei la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea rejudecării după admiterea în principiu a cererii de revizuire prin raportare doar la temeiul prevăzut art. 453 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală”, potrivit minutei ICCJ.
Ştirea iniţială
ÎCCJ ar putea pronunța azi decizia cu privire la revizuirea condamnării Elenei Udrea
Astăzi, 12 decembrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) ar putea pronunța decizia finală în cazul revizuirii condamnării fostei ministre Elena Udrea, care a cerut anularea pedepsei de șase ani de închisoare primită în dosarul „Gala Bute”.
Decizia în acest dosar a fost amânată pe 12 noiembrie, iar completul de judecată al ÎCCJ a stabilit pentru astăzi termenul pentru pronunțare.
Ce acuzații i se aduc Elenei Udrea?
Elena Udrea, în prezent încarcerată la Penitenciarul Târgșor din iunie 2022, este considerată una dintre figurile centrale ale acestui proces, fiind acuzată de coordonarea unui sistem prin care sumele de bani provenite de la anumite societăți comerciale ajungeau la persoane din anturajul ei, pentru a garanta achitarea lucrărilor finanțate de Ministerul Turismului, pe care îl conducea în perioada 2009-2012.
Acești bani au fost direcționați fie către Udrea însăși, fie către organizația de partid București a PDL sau fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja. Prejudiciul calculat în acest dosar se ridică la aproximativ 3 milioane de euro, sumă care încă nu a fost recuperată de statul român.
Procesul a avut un traseu complicat
Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 și condamnată definitiv în iunie 2018. Însă, înainte de pronunțarea sentinței, aceasta a fugit în Costa Rica.
După ce a fost localizată și încarcerată în Costa Rica, a fost eliberată în urma unei decizii a Curții Constituționale din România, care a decis că nu au fost respectate procedurile legale privind constituirea completurilor de judecată la ÎCCJ.
Ulterior, în 2022, instanța a respins contestația în anulare depusă de Udrea și a reconfirmat condamnarea la șase ani de închisoare.
Între timp, fostul minsitru a fugit din nou, de data aceasta în Bulgaria, dar a fost prinsă și extrădată în România în iunie 2022. Întregul proces a fost marcat de implicarea unor figuri importante din justiția română, printre care și judecătoarea Lia Savonea, cunoscută pentru deciziile controversate în alte dosare importante, precum cel al lui Mario Iorgulescu și Călin Popescu-Tăriceanu. Un alt judecător din completul care se ocupă de revizuirea condamnării Elenei Udrea este Mihail Udroiu, fost consilier al Alinei Bica la DIICOT, alături de Udrea fiind acuzată că a fugit din țară în 2018 pentru a evita condamnările.