Elena Udrea aşteaptă cu sufletul la gură decizia ÎCCJ din 8 noiembrie

Elena Udrea ar putea primi o lovitură dură din justiţie chiar de ziua ei! Este vorba despre onomastica sa, mai precis.

Pe 8 noiembrie, chiar de Sfântul Mihail şi Gavriil, ÎCCJ este aşteptată să dea sentinţa finală în procesul deschis de DNA faţa de sentinţa Instanţei Supreme privind încetarea procesului penal pe numele Elenei Udrea şi Ioanei Băsescu. Este vorba despre dosarul privind fraudele din campania pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Reamintim că pe Elena Udrea o mai cheamă şi Gabriela.

DNA şi ÎCCJ (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) au opinii diferite atunci când vine vorba despre prescripţie. În ultima perioadă, Înalta Curte a respins în masă recursurile în casaţie formulate de procurori.

Cum speră procurorii DNA să întoarcă soarta procesului în care este implicat fostul ministru al Turismului

În cazul Elenei Udrea, procurorii speră să întoarcă însă soarta procesului. DNA îşi pune speranţele într-o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care ar permite instanţelor din România să ignore două decizii ale Curţii Constituţionale şi o decizie a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept cu privire la prescripţia răspunderii penale, scrie jurnalul.ro.

DNA doreşte astfel să desfiinţeze decizia definitivă a Instanţei Supreme din iulie 2023. Este vorba despre decizia care a venit ca o gură de oxigen pentru Elena Udrea şi Elena Băsescu. Atunci, s-a constatat încetarea procesului penal pe motiv de prescripţie a răspunderii penale.

Elena Udrea risca o nouă condamnare de 8 ani de închisoare cu executare. Acuzaţiile: două infracţiuni de instigare la luare de mită şi cinci infracţiuni de spălare de bani. La rândul său, fiica cea mare a lui Traian Băsescu risca să stea 5 ani după gratii pentru două infracţiuni de spălare de bani.

Ioana Băsescu
Ioana Băsescu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Prin sentinţa dată pe 11 iulie 2023, ÎCCJ a constatat doar intervenţia prescripţiei răspunderii penale. Instanţa Supremă nu a decis că persoanele faţă de care a dispus încetarea procesului penal nu ar fi săvârşit faptele pentru care au fost trimise în judecată.

Câteva zile mai târziu, DNA transmitea că va ataca cu recursuri în casaţie toate sentinţele definitive pronunţate în sensul încetării proceselor penale ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie pe baza celor două decizii ale CCR şi a celei a ÎCCJ.

Procurorii DNA se bazează pe hotărârea CJUE din 24 iulie 2023. Aceasta ar permite instanţelor din România să ignore aceste decizii, consideră Direcţia Naţională Anticorupţie.