Samsung C&T Corporation are ca principal obiect de activitate construcţiile civile, având la activ câteva clădiri foarte cunoscute la nivel mondial. De altfel, companiei îi aparţin ultimele trei cele mai înalte construcţii din lume: Turnurile Petronas din Kuala Lumpur (Malaezia) au deţinut titlul din 1998 până în 2004; din 2004 până în 2010 a fost Taipei World Financial Center (Taiwan); iar de anul trecut cea mai înaltă clădire este Burj Khalifa (Dubai), care are 828 de metri înălţime şi a costat mai bine de 1,5 miliarde de dolari.
“Discuţia mea cu domnul Yang-Bai Kim s-a concentrat pe realizarea Cadastrului General al României, având în vedere că de curând Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a trecut în subordinea MDRT (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului)”, mai spune Elena Udrea.
Astfel, ar exista o bază de date publică în care ar fi înregistrate toate imobilele de pe teritoriul României (terenuri şi clădiri), cu proprietarii lor, şi s-ar realiza hărţi electronice publice. Ducerea la îndeplinire a acestui demers ar însemna un element substanţial în favoarea atragerii investitorilor privaţi (mai ales pe zona de investiţii în infrastructură şi în construcţii). Este poate cel mai important proiect aflat în derulare la MDRT şi o cerinţă foarte veche a constructorilor şi a potenţialilor investitori.
Realizarea Cadastrului naţional este o necesitate stringentă. Pe de o parte, din perspectiva asumării proiectului în faţa unor instituţii internaţionale. Pe de altă parte, pentru că ar repune lucrurile într-o normalitate: de menţionat că, dacă însumăm titlurile de proprietate emise din 1990 şi până acum, acestea depăşesc suprafaţa totală a României, potrivit ministrului Dezvoltării Regionale.
“Vestea bună este că vicepreşedintele Samsung C&T Corporation s-a arătat foarte interesat de o colaborare cu MDRT pentru Cadastru, astfel că proiectul va fi derulat în parteneriat public-privat. De altfel, domnul Yang-Bai Kim a spus că deja au găsit resursele financiare pentru realizarea acestei investiţii substanţiale în România. În trei-patru luni, cred că proiectul ar putea să şi demareze”, explică Elena Udrea pe blogul personal.