Elena Udrea și Ioana Băsescu au obținut o achitare definitivă în ceea ce privește dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009.
Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009
Elena Udrea și Ioana Băsescu au obținut o achitare definitivă în ceea ce privește dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. În urma deciziei Curții Supreme de Justiție și Casație (ÎCCJ), recursul în casație formulat de DNA a fost respins, în conformitate cu hotărârea CJUE privind prescripția.
„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei penale nr.232/A din data de 11 iulie 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.5230/2/2017.
Cheltuielile ocazionate de soluţionarea recursului în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 noiembrie 2023”, se arată în minuta instanței.
Cererea de recurs în casație a DNA împotriva deciziei de încetare a procesului penal în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, în care au fost implicate Elena Udrea și Ioana Băsescu, a fost respinsă definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Această hotărâre a survenit în urma intervenției prescripției răspunderii penale, iar DNA formulase recursul în casație în urma deciziei CJUE din 24 iulie, care stabilea că faptele nu se prescriu într-un interval atât de scurt cum stabiliseră Curtea Constituțională și ICCJ.
Decizia de respingere a recursului în casație a fost luată de un complet de judecători compus din magistrații Elena Barbu, Hermina Iancu și Mihail Udroiu. În data de 11 iulie, ICCJ a dispus încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea, fost ministru al Turismului, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită și cinci infracțiuni de spălare a banilor, precum și împotriva Ioanei Băsescu, pentru instigare la delapidare și două infracțiuni de spălare a banilor, în contextul dosarului finanțării campaniei electorale din 2009. Această hotărâre a fost emisă ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale, fiind definitivă.
ÎCCJ a acceptat apelurile formulate de inculpați
În aceeași speță, ÎCCJ a acceptat apelurile formulate de inculpații Wagner Ioan Silviu, Udrea Elena Gabriela, Băsescu Ioana, Nastasia Gheorghe și Tarhon Victor împotriva sentinței penale nr. 45 din 2 martie 2021 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I Penală, în dosarul nr. 5230/2/2017.
Astfel, instanța a desființat parțial sentința penală atacată și, prin rejudecare, a decis încetarea procesului penal față de Victor Tarhon, pentru luare de mită, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale, și față de Elena Gabriela Udrea, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită și cinci infracțiuni de spălare a banilor, tot ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. Similar, a fost încheiat procesul penal față de Gheorghe Nastasia, pentru luare de mită, și față de Ioan Silviu Wagner, pentru delapidare, ambele datorate intervenției prescripției răspunderii penale.
În plus, Înalta Curte a confirmat încetarea procesului penal împotriva Ioanei Băsescu, pentru instigare la delapidare și două infracțiuni de spălare a banilor, datorită intervenției prescripției răspunderii penale. Cu toate acestea, instanța a menținut obligația solidară a lui Ioan Silviu Wagner și Ioana Băsescu de a plăti suma de 119.000 de lei către partea civilă S.C. OIL TERMINAL S.A., precum și dispoziția de confiscare specială a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și 305.118 lei de la Elena Udrea. De asemenea, măsurile asigurătorii dispuse în cauză au fost menținute de către ÎCCJ.