Elena Udrea, la ieşirea de la DNA: Nu am dat declaraţie, am solicitat să văd mai întâi dosarul

Deputatul Elena Udrea a declarat joi, după ce a stat mai multe ore în sediul DNA, că nu a dat o declaraţie în faţa procurorilor şi că a solicitat să vadă mai dosarul în care este acuzată.

Elena Udrea a fost adusă cu mandat la DNA, unde procurorii au anunţat-o că este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere în dosarul Microsoft.

"Nu am dat declaraţie, am solicitat să văd mai întâi dosarul (…) Eu în declaraţia de avere am spus exact cum a fost. Nu pot să declar ceva ce aparţine altei persoane, fie şi fost soţ, dacă nu îţi spune (…) Dacă ceva din informaţiile pe care fostul soţ mi le-a dat nu corespund realităţii, asta e treaba fostului soţ", a spus Udrea.

Ea a negat că s-ar fi întâlnit cu Adrian Videanu în sediul DNA. În momentul în care a ieşit din sediul DNA, Udrea a fost aşteptată de mai multe protestatari.

Potrivit unor surse judiciare, acuzaţiile se referă la faptul că Elena Udrea cunoştea faptul că banii folosiţi de fostul ei soţ Dorin Cocoş pentru cumpărarea de bunuri comune proveneau din săvârşirea unor infracţiuni.

În prezent, Dorin Cocoş se află în arest preventiv, fiind acuzat în dosarul Microsoft.

Surse judiciare au declarat că în anul 2009 Dorin Cocoş a pretins de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi, respectiv, din cadrul ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de Claudiu Florică adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009.

Dorin Cocoş a primit de la Claudiu Florică, prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 9.000.000 euro, potrivit surselor citate.

Conform acestora, din verificarea extraselor de cont rezultă că în luna mai 2012 Dinu Pescariu a efectuat o plată în sumă de 2.500.000 euro către Gheorghe Stelian, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoş.

În cursul anului 2010, o persoană din anturajul lui Stelian Gheorghe a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Elena Udrea la BRD – Group Societe Generale SA, au indicat totodată sursele citate. De asemenea, în perioada 2009-2010 Dorin Cocoş ar fi creditat în mod repetat SC Euro Hotels International Co SRL.

Sursele judiciare au explicat că, în calitate de deputat/ministru, Elena Udrea avea obligaţia să îşi declare averea. În declaraţiile de avere din anul 2010 nu apar însă menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la Dorin Cocoş, deşi Udrea declară încasarea de dividende de la această societate, au relevat sursele citate.

Potrivit acestora, având în vedere faptul că în perioada 2009-2013 Elena Udrea a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora.

Conform art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.

Sursele judiciare susţin că, din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă probe certe în sensul că Dorin Cocoş a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor.

Elena Udrea cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia lui Dorin Cocoş de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Dinu Pescariu, au mai indicat sursele citate.

SURSA: Agerpres