Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat astăzi la emisiunea „2+1” că cineva ar trebui să fie sancţionat pentru modul eronat în care parlamentarii puterii au votat reducerea TVA pentru alimente şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.
În legătură cu votul la reducerea TVA, s-a supărat premierul, i-a convocat pe miniştri, le-a atras atenţia liderilor de grupuri parlamentare să fie mai atenţi.
– Am mers în grabă acolo de la ministerele noastre să votăm legea şi să ne întoarcem la treburile noastre. Acolo sunt liderii de grup care ar trebui să aibă grijă ce se votează. Totul se decide înainte de intrarea în şedinţă. Eu am intrat direct de şedinţa de plen şi am votat aşa cum am văzut că votau şi colegii mei. Fiind ministru, eu ajung în Parlament când chiar este nevoie de votul meu.
– Nu cred că cineva ar trebui să fie sancţionat pentru votul greşit din Parlament.
– Eu nu pot să fac ce vreau trebuie să fac ce trebuie. Şi adevărul este că nu ne permitem să reducem TVA pentru alimente şi nici să nu impozităm pensiile mai mici de 2.000 de lei.
Nu se găsesc în bugetul de stat bani pentru investiții
Noi credem că toate măsurile pe care le luăm vor avea efecte pozitive în economie, în societate, în 2011 și în 2012. Nu suntem un guvern „kamikaze”. Dacă reușim să mergem până la capăt, vom ieși din recesiune iar economia se va relansa. Avem creștere în industrie în ultimele opt luni, lucrurile încep să se stabilizeze. Până la alegerile din 2012, oamenii vor înțelege că noi nu vrem să facem rău.
– Cele mai multe persoane vor fi disponibilizate din administrație. Până la sfârșitul anului, vor fi 56.000 de persoane disponibilizate.
– Avem un șomaj de 8% în momentul acesta, suntem mai jos decât media europeană din acest punct de vedere.
– Până anul viitor contractăm la Ministerul Turismului 4,3 miliarde de euro din fonduri europene. Toate aceste investiții generează locuri de muncă. Numai pe ce am semnat la ministerul meu se vor crea 2.000 de locuri de muncă.
– Ne-a prins criza mai nepregătiți decât pe alții din cauza cheltuielilor mari care s-au făcut chiar înainte să înceapă această criză.
– Nu se găsesc în bugetul de stat bani pentru investiții. Avem fonduri europene dar proiectele pe care le avem pe aceste fonduri reprezintă foarte puțin pentru necesarul de investiții pe care îl avem în România. Banii merg la pensii, la salarii și la cheltuieli sociale.