Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri, referindu-se la programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, că ar trebui 100 de ani pentru ca toate cele trei milioane de apartamente din România să fie terminate ‘în situaţia bună, din 2009, la bugetul de atunci’.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Alba Iulia, ministrul a spus că programul menţionat este oarecum temperat, pentru că nu au mai fost bani anul acesta. ‘Am avut doar bani cât să plătim datoriile de anul trecut’, a susţinut Udrea.

Potrivit Ordonanţei 18/2009, statul, prin MDRT, cofinanţează 50% din lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, primăria alocă 30%, iar proprietarii, 20%. ‘Acest program s-a încetinit după ce a cunoscut o atractivitate şi o aderenţă foarte mare a proprietarilor în 2009’, a spus ministrul.

Elena Udrea a subliniat că din luna august este operaţional şi un alt program, adresat asociaţiilor de proprietari, dar şi proprietarilor de locuinţe unifamiliale, care erau excluşi din vechea ordonanţă.

‘Asociaţiile de proprietari şi proprietarii de locuinţe unifamiliale pot accesa un credit pe cinci ani la CEC Bank sau la BCR, cu dobândă subvenţionată în totalitate de MDRT şi cu garanţii de stat. Deci, cei care accesează acest credit pe cinci ani pentru reabilitarea termică nu trebuie să depună nici un fel de garanţie. Nu-şi ipotechează locuinţele şi nu plătesc nici un fel de dobândă, plătim noi dobânda pentru ei. Creditul este eşalonat pe cinci ani, cu plata tranşelor lunare şi primăria poate în continuare să cofinanţeze până la 30% din valoarea lucrărilor. Programul este operaţional prin cei doi parteneri care au accesat la program – CEC Bank şi BCR’, a arătat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Elena Udrea susţine că pentru anul acesta există suficient de mulţi bani. ‘Nu avem cereri pentru câte posibilităţi avem în acest an’, a subliniat aceasta.

În ceea ce priveşte Programul ‘Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti’, ministrul a spus că sunt aproape 17.000 de solicitări. ‘Credem în acest program, dar, din păcate, el a venit într-un an în care am continuat să fim în criză economică (…), aşa că acest nou program, ca şi cel referitor la reabilitarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene, are finanţare zero în acest moment’, a precizat Udrea.

‘Sperăm ca de la anul măcar să existe fonduri în bugetul ministerului pentru a începe acest program’, a adăugat Elena Udrea.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a semnat miercuri, la Alba Iulia, trei contracte de finanţare, în valoare totală de peste 29 de milioane de euro, din care 21,8 milioane de euro fonduri nerambursabile, pentru proiecte incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.

SURSA: Agerpres