Preţurile de închiriere a plajelor au scăzut considerabil, de la 9 euro/mp, la 2 euro/mp, odată cu eliminarea intermediarilor şi trecerea plajelor în administrarea hotelierilor, potrivit declaraţiilor făcute de ministrul turismului, Elena Udrea. Ea susţine că această ieftinire ar putea duce şi la scădrerea tarifelor de cazare practicate de hotelieri.

Plajele sunt administrate de hotelieri şi de autorităţile locale în baza unor contracte încheiate cu Administraţia Naţională Apele Române. Asta se întâmplă după ce legea a fost modificată, în urma demersurilor făcute în luna aprilie pentru eliminarea intermediarilor dintre stat şi proprietarii unităţilor de cazare.

Înainte de asta, plajele erau concesionate de Direcţia Apele Române Dobrogea Litoral unor operatori privaţi care, la rândul lor, le puteau închiria către hotelieri.

Ministerul a cheltuit 36 de milioane de lei în semestrul I

Pe lângă aceste estimări, Elena Udrea a prezentat un bilanţ al cheltuielilor făcute de minister în primul semestru al acestui an. Potrivit datelor prezentate de ea, Ministerul Turismului a cheltuit, în primul semestru al acestui an, 36 de milioane de lei, din bugetul de 352 de milioane de lei, alocat în 2009.

Cea mai mare parte a bugetului alocat Ministerului Turismului în acest an, 73%,  vizează dezvoltarea turismului, bani cheltuiţi în primele 6 luni în proporţie de 10,29%. Din bugetul pentru activităţi de promovare, de 41,69 milioane lei, sau 12% din suma totală, instituţia a cheltuit în intervalul ianuarie-iunie 13 milioane de lei.

Elena Udrea s-a disculpat susţinând că banii cheltuiţi pe publicitate au avut ca finalitate promovarea turismului, şi nu a ministerului sau a celei de la cârma lui. Din declaraţiile ei reiese că ţara noastră a fost promovată la 43 de târguri internaţionale, în prima jumătate a anului.

Tichete de vacanţă de 2 milioane de euro

Cât priveşte tichetele de vacanţă, ministrul a arătat că, până în prezent, au fost vândute în valoare de peste două miloane de euro, toate în mediul privat.

„Este bine, pentru că e o perioadă de criză şi angajatorii se menţin greu pe linia de plutire. (…) Sperăm ca neînţelegerile privind comisoanele să se rezolve şi să accelerăm implementarea Legii tichetelor de vacanţă”, a afirmat Udrea în conferinţa de presă, susţinută azi.

Proiectul de lege prevede ca agenţiile de turism să perceapă un comision de maxim 10% din valoarea unui tichet de vacanţă. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cere eliminarea limitării comisionului. Udrea susţine că ar fi bine ca în acest an să existe totuşi o limită la aceste comisioane.

SURSA: Mediafax