Elena Udrea încearcă să obțină o reducere a pedepsei de șase ani în dosarul Gala Bute, executată parțial. Marți, 8 aprilie, fostul ministru se prezintă la Tribunalul Prahova, cerând judecătorilor să îi ia în calcul timpul petrecut în detenție în Costa Rica și Bulgaria. Dacă solicitarea va fi acceptată, ea ar putea fi eligibilă pentru liberare condiționată.
Elena Udrea vrea să scape de șase luni de închisoare, printr-o cale legală
În prezent, Elena Udrea este încarcerată în România, executând o pedeapsă de șase ani pentru fapte de corupție. Ea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute pentru luare de mită și abuz în serviciu.
Până în acest moment, a stat aproape trei ani după gratii. Marți, ea cere judecătorilor din Prahova recunoașterea unor perioade de detenție petrecute în afara țării.
Contestația la executare a fost depusă de avocații fostului ministru, cu scopul de a i se reduce pedeapsa. Solicitarea se referă la aproape șase luni petrecute în arest în Costa Rica și Bulgaria.
Udrea consideră că acele perioade ar trebui recunoscute de autoritățile din România, conform legii.
În Costa Rica și Bulgaria, Elena Udrea a fost reținută pentru mandatul din România
Elena Udrea a fost reținută în Costa Rica în perioada octombrie – decembrie 2018, în baza unui mandat internațional.

La acel moment, Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat executarea pedepselor, din cauza neregulilor privind completurile de judecători. Ulterior, ea a fost eliberată din arestul din Costa Rica și a rămas în libertate până în 2022.
În aprilie 2022, Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, la scurt timp după ce a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute.
A fost reținută de autoritățile bulgare și a stat în penitenciar până în iunie 2022. După aceea, a fost extrădată și predată autorităților române pentru executarea pedepsei.
Reducerea pedepsei ar putea duce la prima cerere de liberare condiționată
Dacă Tribunalul Prahova admite solicitarea depusă, Elena Udrea ar putea cere, pentru prima oară, liberarea condiționată.
Conform legii, condamnații pot fi eliberați după executarea a două treimi din pedeapsă, în cazul pedepselor de sub zece ani. Această etapă poate fi devansată dacă s-au acumulat zile câștigate prin muncă sau alte activități.
Judecătorii trebuie să analizeze toate documentele prezentate și să decidă dacă perioadele din Costa Rica și Bulgaria sunt echivalente cu detenția.
În cazul unei decizii favorabile, comisia de liberare condiționată din închisoare poate fi convocată pentru evaluarea Elenei Udrea.
Modelul Cătălin Cherecheș: cum a obținut reducerea pedepsei
Un precedent recent este cazul fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, apropiat de Elena Udrea.
Acesta a reușit să obțină scăderea a aproape un an din pedeapsa de cinci ani. Instanța a acceptat solicitarea lui privind recunoașterea perioadelor de arest preventiv, domiciliu și detenție în Germania.
Cazul lui Cherecheș ar putea constitui un argument în favoarea cererii formulate de Udrea.
De asemenea, există dispoziții legale care permit recunoașterea detenției din străinătate, în anumite condiții. Judecătorii din Prahova trebuie să decidă dacă cererea respectă aceste prevederi.
Elena Udrea s-a plâns că nu a primit nici măcar o zi de permisie
De-a lungul celor aproape trei ani de detenție, Elena Udrea a declarat public că nu a beneficiat de nicio zi de permisie. În septembrie 2024, a afirmat că nu a putut merge acasă nici măcar când fiica ei a avut prima zi de școală.
Ea a făcut mai multe demersuri, inclusiv către Avocatul Poporului, pentru a schimba această situație.
În 2022, Elena Udrea a primit o derogare de la ANP pentru a-și putea îmbrățișa copilul. Aceasta a fost acordată după intervenția Avocatului Poporului, care a apreciat că legea este prea dură.
„M-am luptat să pot să îmi țin copilul în brațe după ce patru luni nu l-am văzut deloc. Legea stupidă obligă copiii să își vadă mamele deținute din spatele unui dispozitiv de protecție. Cu ajutorul Avocatului Poporului, până la modificarea legii, am obținut o derogare de la conducerea ANP, astfel că acum mamele se întâlnesc cu copiii lor fără geamul despărțitor”, scria Elena Udrea pe contul ei de Facebook.
Elena Udrea, achitată în celelalte dosare de corupție
Pe lângă dosarul Gala Bute, Elena Udrea a mai fost implicată în alte anchete penale. Cea mai mediatizată a fost cea privind finanțarea campaniei electorale din 2009, în care a fost achitată definitiv.
De asemenea, a fost vizată în Dosarul Hidroelectrica, dar a primit achitare și în acea speță.
La acest moment, Udrea ispășește o singură condamnare penală, în urma unei decizii definitive pronunțate în 2022. În funcție de decizia Tribunalului Prahova, ea ar putea deveni eligibilă pentru evaluarea de către comisia de liberare.