„Cele peste 10.000 de locuinţe care vor fi contruite în următorii ani în eco-cartierul din Ghencea – cel mai mare proiect imobiliar din România – ar trebui să genereze scăderea preţurilor apartamentelor din Bucureşti“, comentează Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.

Acesta este într-adevăr cel mai ambiţios proiect propus de stat în domeniul locativ, însă şansele sale de reuşită sunt destul de reduse. Finanţarea proiectului se bazează în mare parte pe vânzarea unui portofoliu de circa 9.000 de locuinţe dezvoltate de ANL şi date spre închiriere tinerilor. Procesul de vânzare derulat prin intermediul autorităţilor locale merge foarte prost în condiţiile în care chiriaşii plătesc lunar nişte sume modice, care nu se compară cu rata la un credit.

Ca reacţie la declaraţia Elenei Udrea, reprezentanţii companiei Be Igloo – care are la vânzare un portofoliu de peste 800 de apartamente noi, spun că nu este decât o încercare voalată de influenţare a pieţei, fără legătură cu principiile economice de bază existente în orice ţară şi cu scopul unui guvern de a asigura condiţii egale pe piaţă atât jucătorilor privaţi cât şi celor publici.

„Nu există nicio legătură între preţurile care vor fi practicate în acest ansamblu şi cele care se formează liber pe piaţă şi care sunt stabilite de dezvoltatori şi proprietarii de locuinţe în funcţie de costurile de construcţie. În plus, programul ANL este unul social, prin care se urmăreşte sprijinirea tinerilor la achiziţia unei locuinţe tocmai prin preţuri mai mici decat cele din piaţă, din acest motiv aceste complexurile  costruite prin acest program nu pot fi un reper pe piaţa imobiliară“, a declarat Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo.

Udrea a anunţat că proiectul din Bucureşti va fi dezvoltat în parteneriat public-privat pe trei loturi de terenuri aflate în prezent în proprietatea publică a statului. Terenul este localizat în Str. Prelungirea Ghencea nr. 3-5, B-dul Ghencea nr. 45 şi Str. Antiaeriană nr. 5-7 şi urmează să fie transferate din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Consiliului Local al Sectorului 5.

Pe o suprafaţă de 101,5 ha urmează a fi construite 10.000 de locuinţe pentru tineri în regim ANL, dintre care 50% vor fi destinate angajaţilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi ai autorităţilor judecătoreşti.

Ministerul intenţionează să implementeze în această zonă un proiect-pilot de cartier ecologic. Se are în vedere crearea unei reţele de spaţii verzi, de recreere şi piste de circulaţie nemotorizată; construirea unei infrastructuri economice şi ecologice (mobilitate, accesibilitate, transport ecologic, utilizarea energiei regenerabile, conservarea energiei, utilizarea tehnologiilor verzi şi inovaţiilor, gestionarea deşeurilor).