Ministerul Turismului va demara, începând de săptămâna viitoare, o campanie de combatere a turismului la negru, a anunţat, sâmbătă, la Pietroasele, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Aceasta a susţinut că ”evaziunea fiscală în turism este estimată la 40 la sută, mare parte din această fiind în agroturism, acolo unde pensiunile nu sunt declarate ca având activitate turistică”.

”Vom introduce un sistem informatic pentru combaterea evaziunii fiscale din turism, mai rămâne problema cu cei care practică activitate turistică, deşi nu declară acest lucru, în mare parte în zona rurală. Constituţia respectă dreptul de proprietate, nu ai voie să intri în curtea unei pensiuni decât cu acordul proprietarului, iar cei care sunt în vizită declară că sunt prieteni, va trebui probabil sancţionat şi cel care acceptă să se cazeze fără să i se taie chitanţă, la fel cum trebuie sancţionat cel care face activităţi de cazare fără să o declare în mod legal”, a mai spus Elena Udrea.

Colaborare cu poliţia

Ministrul a precizat că săptămâna viitoare va semna un protocol cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) pentru a realiza controalele pe linia descoperirii şi sancţionării celor care fac turism la negru.

”Vom semna săptămâna viitoare cu IGPR un acord, un protocol, prin care împreună cu ei, cu ANAF-ul, cu Garda financiară, cu autorităţi publice locale şi reprezentanţii instituţiilor de turism, vom porni în aceste controale, vom încerca să-i surprindem în flagrant pe cei către fac turism fără să declare. Avem nenumărate sesizări la telverde şi nu numai, pe mail-uri, prin care se spune că nu li se taie chitanţe la cazare, nu li se emit facturi, şi probabil în momentul în care mai mulţi vor fi sancţionaţi se vor teme să mai practice turismul la negru”, a avertizat Udrea.

SURSA: Agerpres