Sunt din România şi sunt de 10, iar din săptămâna aceasta începem să îi facem cunoscuţi pe unii dintrei ei. Este vorba despre absolvenţii de liceu care au luat zece la examenul de Bacalaureat la sesiunea care tocmai s-a încheiat. Site-ul capital.ro dă startul unei serii de interviuri cu cei care, sperăm, vor deveni elita societăţii de mâine. În fiecare zi din luna iulie veţi avea în fiecare dimineaţă câte un interviu cu un absolvent de liceu care a luat examenul de Bac cu zece curat. Astăzi stam de vorba cu Răzvan Milarez, absolvent a Colegiului Naţional "Ion Minulescu", Slatina.
Capital: Ce efort presupune un rezultat de 10 la examenul de Bac?
Consider că nota obţinută la examenul de Bacalaureat este rezultatul unei munci care se întinde pe parcursul a 4 ani de zile.Încă din clasa a IX-a am încercat să îmi fac datoria faţă de cadrele didactice şi faţă de materiile care mi-au fost predate, depunând un efort considerabil în încercarea de a învata cât mai multe lucruri şi de a deveni un elev-model.De aceea, cred că această notă obţinută la Bacalaureat se datorează mai mult muncii mele din cei 4 ani de liceu, şi mai puţin pregătirii propriu-zise a examenului în perioada preliminară acestuia.
Capital: Ai facut meditatii? La cate obiecte?
În ceea ce priveşte strict examenul de Bacalaureat, am făcut meditaţii din clasa a IX-a la fizică, iar în semestrul al II-lea din clasa a XI-a am început de asemenea şi meditaţiile la matematică. Fizica m-a ajutat foarte mult şi în vederea examenului de admitere, acolo unde am ales-o drept disciplină secundă.
Capital: Ai fost nevoit să renunţi la anumite obiceiuri din viata de zi cu zi pentru a te pregati pentru examene?
Cred că au fost câteva ore de somn la care a trebuit să renunţ în ultima săptămână de dinainte de examen. Pur şi simplu am ales să îmi prelungesc programul de stat treaz cu încă o oră, uneori chiar două, pentru a mă simti îndeajuns de pregătit, în special în ceea ce priveşte proba la limba şi literatura română.
Capital: Ce materie te-a pus în dificultate dintre cele de la examenul de Bac?
Proba la limba si literatura română mi-a pus cele mai multe probleme în condiţiile în care ştiam că evaluarea lucrărilor se face într-o manieră subiectivă, lucru care m-a determinat să fiu foarte atent în exprimare şi în expunerea ideilor. La matematică şi fizică am fost destul de sigur pe mine întrucât ştiam că faptul că am lucrat destul de mult la cele două materii mă va ajuta să mă descurc şi la nişte subiecte de nivel mediu aşa cum sunt cele de la Bacalaureat.
Capital: Ce faci in timpul liber?
În timpul liber, îmi place ies cu prietenii și să joc fotbal din când în când.Consider că sportul este foarte important pentru o minte sănătoasă și pentru o capacitate de concentrare mult mai bună
Capital: Ce planuri de viitor ai?
Îmi doresc să întru la facultate, în mod evident, pentru că peste 3 săptămâni voi susține examenul de admitere la Medicină. Apoi mi-aș dori să urmez o specializare pe chirurgie și Dumnezeu să îmi ofere un drum cât mai frumos în această profesie.
Capital: Te-ai gandit sa faci facultatea in strainatate? Daca ai ales deja o facultate in strainatate, care este şi ce te-a determinat sa alegi aceasta universitate?
Nu m-am gândit niciodată la acest lucru, îmi doresc să studiez în România și să continui să lucrez aici.
Capital: Unde te vezi peste cinci ani? În România sau in strainatate?
După cum spuneam, peste 5 ani mă văd studiind medicină aici, în țara mea.
Capital: Ce parere ai despre sistemul de invatamant in Romania?
Consider că există și plusuri și minusuri, nu aș putea să îmi dau foarte bine cu părerea. În orice caz, consider că acești 12 ani de școală mi-au oferit o pregătire destul de bună pentru viața ce va urma.
Capital: Daca ar fi sa schimbi ceva in sistemul de invatamant, ce ai schimba?
Cred că aș schimba câteva lucruri legate de modul de evaluare a elevilor. Sistemul de învățământ din România pune foarte mult accent pe evaluarea unor cunoștințe asimilate mecanic, fără înțelegerea propriu-zisă a noțiunilor. De aceea, consider că ar fi mult mai util ca elevii să asimileze noțiunile respective prin intermediul unor activități practice sau activități interactive care să trezească interesul acestora.
Capital: Care este job-ul pe care ti l-ai dori sa il ai pe viitor?
Mi-aș dori foarte mult să devin medic chirurg.
Capital: Ce sfaturi le oferi viitorilor elevi de clasa a 12-a?
Cred că viitorii elevi de clasa a XII-a trebuie să știe cât mai bine cum să își dozeze timpul și cum să își canalizeze toată energia asupra lucrurilor de care au nevoie. Îi sfătuiesc să lucreze cât de mult posibil pentru realizarea visului lor, dar să nu uite în același timp și să se relaxeze și să se distreze. Și, de ce nu, sper ca anul viitor numărul elevilor din județul Olt care obțin media 10 la Bacalaureat să fie și mai mare.