Capital: Ce efort presupune un rezultat de 10 la bac?

Obținerea unui rezultat maxim la examenul de Bacalaureat implică o pregătire riguroasă și din timp, pentru acest examen. Materia fiind foarte vastă, pregătirea corespunzătoare trebuie construită pe toată durata liceului, începând încă din clasa a 9-a, astfel încât materia să poată fi aprofundată și înțeleasă în detaliu. Un alt element important în timpul examenului este atenția la detalii, detalii care pot face diferența între o notă de 9,9 și o notă de 10. Pentru mine, profesorii au avut o contribuție foarte mare în acest sens, ajutându-mă să înteleg cum trebuie rezolvat un subiect astfel încât să nu omit nici un detaliu important. 

Capital: Ai făcut meditații? La câte obiecte?
Nu am făcut niciodată meditații. Am considerat că pot să mă descurc pe cont propriu și cu sprijinul profesorilor de la școală, în pregătirea pentru acest examen. În schimb am participat la ore de excelență organizate la nivel județean pentru a mă pregăti pentru fazele județene și naționale ale olimpiadelor de fizică și chimie la care am participat, iar acasă am avut sprijinul constant al părinților mei care sunt cadre didactice. 

Capital: Ai fost nevoit să renunți la anumite obiceiuri din viața de zi cu zi pentru a te pregăti pentru examene?
Nu la ceva ce mi-aș fi dorit neaparat să fac. Am încercat să păstrez mereu un echilibru între școală și alte activități. Am participat la activitățile organizate cu clasa, am fost la majorate, am făcut sport, am participat la proiecte europene în școală. Chiar în acest an am participat timp de trei săptămâni la un stagiu de pregătire în cadrul unor companii de design web din Granada, Spania. Bineînțeles, au fost situații în care am renunțat deseori la “timpul liber” pentru a putea învăța suplimentar, dar nu am regretat. 

Capital: Ce materie te-a pus în dificultate dintre cele de la bac?
Pentru mine, fiind elevă la profilul real, cea mai dificilă probă a fost cea la Limba și Literatura Română. Am avut un volum mare de informație de reținut, iar modul în care trebuie învățate operele care alcătuiesc programa pentru Bacalaureat, la aceasta disciplină, nu este chiar cel mai eficient pentru mine, fiind obișnuită cu o abordare mai logică din studiul științelor. 

 

Capital: Ce faci în timpul liber?
Mereu am considerat că echilibrul este cheia pentru succesul în tot ceea ce facem, așa că încerc să îmbin învățatul cu activitățile extrașcolare. În general, în timpul liber îmi place să fac sport. Alerg aproape zilnic și consider că sportul îmi aduce multe beneficii. Mă ajută să mă relaxez și să îmi îmbunătățesc concentrarea și performanțele academice. În afară de asta, citesc și navighez pe internet în căutare de informații cu privire la viitorul meu academic sau informații în domeniile mele de interes.  

Capital: Ce planuri de viitor ai?
Intenționez să susțin examenul de admitere la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca, iar pe viitor îmi doresc să urmez o carieră în medicină. 

Capital: Te-ai gândit să faci facultatea în străinătate?
Mereu mi s-a părut atrăgătoare ideea de a studia în străinătate și îmi doresc ca în viitor să am astfel de experiențe

Capital: Unde te vezi peste 5 ani? În România sau în străinătate?
Dacă voi fi admisă la facultatea de medicină, peste 5 ani voi fi încă studentă, sau poate bursieră realizând un stagiu într-o clinică sau universitate din străinătate. Experiențele de învățare sau de colaborare cu organizații din alte țări sunt foarte valoroase pentru formarea continuă a unui specialist, de aceea consider că este un lucru pozitiv să fie promovate respectiv să se profite de astfel de oportunități.

Capital: Ce părere ai despre sistemul de învățământ din România?
În primul rând cred că sistemul de învățământ românesc oferă o pregătire academică la nivel înalt, pentru cei care chiar vor să învețe și să facă performanță. Rezultatele olimpicilor români la nivel internaţional confirmă acest lucru, însă nu cred că sistemul românesc este unul ideal, dimpotrivă, are multe lipsuri. În primul rând, anumite materii cum este de exemplu Limba Română se bazează prea mult pe memorare, și prea puțin pe formarea unei gândiri critice și analitice. De asemenea, cred că numărul materiilor studiate în ultimii ani de liceu este prea mare. Studierea multor materii din afara sferei profilului ales are ca rezultat o scădere a eficienței și a concentrării elevilor în direcția lor principală de studiu. Un alt punct slab este lipsa de flexibilitate a programei scolare. 

 

Capital: Daca ar fi să schimbi ceva în sistemul de invățământ din România, ce ai schimba?
Cred că cel puţin în clasele a 11-a și a 12-a, numărul materiilor studiate nu ar trebui sa depășească 6-7 materii, iar acele materii să reflecte puternic înclinația academică a elevilor de la un anumit profil/specializare. În acest fel, elevii ar putea să aprofundeze materiile care îi interesează și îi pasionează, în același timp pregătindu-se pentru o viitoare carieră într-un anumit domeniu. 

Capital: Care este job-ul pe care ți l-ai dori să il ai pe viitor?
În viitor îmi doresc să urmez o carieră în medicină. Științele exacte m-au pasionat încă din clasele mici, de aceea am participat la multe olimpiade și concursuri în acest domeniu, ceea ce mi-a permis să îmi extind cunoștințele în afara programei de la clasă. Aprofundând științele am realizat legătura dintre toate aceste domenii conexe, am înțeles că ele converg spre același punct, explicarea lumii în care trăim, și a evenimentelor la care suntem martori. Cred că medicina este un domeniu bazat pe multidisciplinaritate, care îți permite să studiezi complexitatea vieții și care implică o înțelegere de ansamblu a științelor. 

Capital: Ce sfaturi le oferi viitorilor elevi de clasa a 12-a?
Clasa a 12-a este probabil cea mai grea și mai importantă clasă din cei 12 ani de scoală. Este momentul când fiecare elev trebuie să ia decizii importante cu privire la viitor, și cred că cel mai important lucru pentru un absolvent este să fie hotărât în ce direcție dorește să meargă mai departe și să își concentreze toată energia și munca în acea direcție. Un alt sfat pentru viitorii absolvenți este să încerce mereu să se autodepășească, să fie într-o competiție constanta cu ei inșiși, iar prin ambiție și efort susținut vor reuși să obțină rezultatele dorite.