Capital: Ce efort a presupus pentru tine un rezultat de 10 la bac?
În primul rand, rezultatele de la bac se datorează muncii constante, care a început încă din clasa a 9-a. Aceasta a presupus lecturarea tuturor cărților, în vederea obținerii unei note cât mai mari la proba de la limba romana, participarea la olimpiade, care m-au ajutat sa ma dezvolt, sa pot argumenta o idee, dar și participarea afectiva și intelectuala de la clasa. La matematica am făcut meditație, fiindcă aveam niște lipsuri, de a căror înțelegere depindea performanta aceasta. În ceea ce privește biologia, faptul ca am fost în clasele a 9-a și a 10-a la olimpiade, m-a ajutat foarte mult. De altfel, este o materie care mi-a plăcut încă din clasa a 7-a.
Capital: Ai fost nevoită sa renunti la anumite obiceiuri din viata de zi cu zi pentru a te pregăti pentru examene?
Nu știu dacă era neapărat un obicei, dar ieșirile cu prietenii s-au rărit.
Capital: Ce materie crezi ca te-a pus în dificultate?
Limba română. Nu am învățat comentarii propriu-zise, fiindcă mi se pare aberant sa memorez o înșiruire de cuvinte, pe care o voi uita peste doua săptămâni. Am învățat niște scheme, conform cerințelor de la BAC, dar, cu toate acestea, a fost dificil,prin prisma faptului ca totul e imprevizibil. Ideile trebuie dezvoltate într-o maniera care sa reflecte adevărul științific, dar care sa și placa cititorului. În contrast cu matematica și biologia, unde trebuie un răspuns exact.
Capital: Ce faci in timpul liber?
Deși nu prea a existat anul acesta, în timpul liber îmi place sa citesc, sa ies cu prietenii, sa ascult muzica, sa înot…
Capital: Imi poti spune ce planuri de viitor ai ?
Vreau sa urmez cursurile facultății de Drept din București și îmi doresc sa devin judecătoare.Voi susține examen de admitere și la Iași, în caz ca nu voi intra la București.
Capital: Ce te-a determinat să alegi facultatea de Drept, în contextul în care tu ai terminat ştiinţe ale naturii?
Ceea ce m-a determinat sa optez pentru facultatea de Drept a fost faptul ca îmi place sa comunic și consider ca manifest ușurință într-un dialog. În plus, am descoperit pe parcursul anilor de liceu, ca ma pricep sa țin discursuri in fata unui public numeros, neavând emoții distructive. Dar cel mai important aspect cred ca este acela privitor la personalitatea mea și la o trăsătură importanta de caracter. Aceasta este corectitudinea, pe care doresc sa o păstrez intacta, fără a fi afectata de viitoarele circumstante. Cred ca este bine sa ramai un om care are coloana vertebrala, metaforic vorbind, indiferent de situație.
Capital: Unde te vezi peste 5 ani? Plănuieşti să rămâi în România sau să pleci în străinătate?
Doresc sa rămân în România pentru simplul fapt ca avem o țară atât de frumoasă, care, din păcate, este subapreciata. De ce sa plec în străinătate, când pot construi ceva aici? De ce sa plec în alte tari, când eu îmi doresc sa schimb ceva?
Capital: Ce parere ai despre sistemul de invatamant din Romania?
Consider ca sunt lucruri care trebuie îmbunătățite de-a dreptul. Nu știu cât de mult se pune accent pe dezvoltarea din punct de vedere logic a omului, pentru ca se promovează memorarea și, odată cu ea, uitarea. Copiii din mediul rural sunt ” condamnați” la sărăcie, la diverse lipsuri și vorbesc mai ales de acelea care țin de întreținerea unei scoli( lipsa căldurii…). Nu cred ca este un mediu proprice dezvoltării. Acestea sunt doar câteva exemple din cele care exista…
Capital: Ce ai vrea sa schimbi in sistemul de invatamant daca ai putea?
Ma gândeam la crearea unor condiții, în care toți copiii sa poată învață. Se pot implementa diverse programe de studiu, astfel încât aceștia sa facă fata examenelor, sa nu le mai privească atât de sceptici. Mulți se duc la scoala pentru ca „trebuie” și nu pentru ca ar realiza rolul pe care aceasta o are în dezvoltarea individului. Cred ca trebuie schimbata aceasta concepție, eronata din punctul meu de vedere.
Capital: Ce job ai vrea să ai în viitor?
Una de magistrat. Oricum, drumul pana acolo este foarte lung, nu imposibil, dar cred ca pregătirea eficienta mi-ar lua timp.
Capital: Ce sfaturi ai putea să le oferi elevilor care urmeză să susţină examenul de bacalaureat?
Viitorilor elevi care vor susține acest examen le-aș spune sa învețe din timp, fiindcă lucrurile bune nu se construiesc într-o zi, o săptămână. Sa fie calmi în abordarea subiectelor, sa lucreze mereu și se vor vedea și rezultatele.