Capital: Ce efort presupune un rezultat de 10 la bac?
Ioana: Cred că e important să înveți constant pe parcursul liceului, pe mine asta m-a ajutat cel mai mult, așa că nu am simțit că am depus un efort deosebit pentru Bac. M-am axat pe pregătirea pentru examen în special în ultima lună, ca să mă simt mai sigură pe mine, și cred că a fost nevoie și de puțin noroc pentru 10 la toate probele.
Capital: Ai facut meditatii? La cate obiecte?
Ioana: Nu am făcut meditații la niciuna dintre materiile de Bac. Am avut norocul unor profesori implicați la școală și, în rest, mi s-a părut că e suficient să mă pregătesc singură.
Capital: Ai fost nevoit să renunţi la anumite obiceiuri din viata de zi cu zi pentru a te pregati pentru examene?
Ioana: Nu, nu a fost cazul – chiar dacă în ultimele săptămâni nu am avut atât de mult timp liber, nu a fost nevoie să renunț la ceva anume.
Capital: Ce materie te-a pus în dificultate dintre cele de la bac?
Ioana: Examenul la română mi s-a părut puțin mai pretențios, pentru că au fost destul de multe informații de reținut, dar am încercat să le învăț pe toate după o schemă ca să îmi fie mai ușor.
Capital: Ce faci in timpul liber?
Ioana: Probabil aceleași lucruri pe care le face toată lumea la 18 ani, ies cu prietenii, mă uit la filme, merg la teatru.
Capital: Ce planuri de viitor ai?
Ioana: Vreau să continui să învăț ce mi-a plăcut dintotdeauna – domeniul științelor exacte, în special chimie și fizică.
Capital: Te-ai gandit sa faci facultatea in strainatate? Daca ai ales deja o facultate in strainatate, care este şi ce te-a determinat sa alegi aceasta universitate?
Ioana: Da, am fost admisă la Universitatea Cambridge, unde voi studia, din toamnă, Natural Sciences. Am aplicat acolo pentru că îmi doresc să învăț ceea ce îmi place la un nivel cât mai înalt, și cred că o universitate de top în acest domeniu mi-ar oferi cea mai bună șansă.
Capital: Unde te vezi peste cinci ani? În România sau in strainatate?
Ioana: Deocamdată nu m-am gândit la asta, cred că voi hotărî pe parcurs, în funcție de cum evoluează lucrurile la facultate și ce oportunități apar.
Capital: Ce parere ai despre sistemul de invatamant in Romania?
Ioana: Aplicând la universități din străinătate, am dat mai multe teste și examene pe modelul din alte țări și am putut compara. Părerea pe care mi-am format-o este că la noi se pune, câteodată, prea mult accent pe reproducerea informațiilor sau pe tipuri de cerințe, în detrimentul înțelegerii lurcrurilor.
Capital: Daca ar fi sa schimbi ceva in sistemul de invatamant, ce ai schimba?
Ioana: Cred că primul lucru ar fi programa de liceu, pentru că orarul e destul de încărcat și nu prea flexibil. Singura opțiune pe care noi o facem este la sfârșitul gimnaziului, și e legată de profilul pe care îl vom urma. E bine că o facem și pe aceasta, dar cred că ar fi util un sistem mai personalizat, pentru că ar duce la un program mai liber.
Capital: Care este job-ul pe care ti l-ai dori sa il ai pe viitor?
Ioana: Sunt multe lucruri pe care mi-aș dori să le fac, încă nu sunt sigură ce mi-ar plăcea mai mult. Deocamdată mă gândesc la ceva în domeniul cercetării sau al ingineriei.
Capital: Ce sfaturi le oferi viitorilor elevi de clasa a 12-a?
Ioana: Să se bucure de vacanță, momentan, și apoi de ultimul an de liceu. Să învețe, dar fără să se streseze mai mult decât e cazul.