Peste 160.000 de elevi vor beneficia de bursă de reziliență

În anul școlar 2024-2025, peste 160.000 de elevi din mediul preuniversitar vor beneficia de bursă de reziliență, în valoare de 300 de lei. Elevii din mediul preuniversitare, care suferă de afecțiuni oncologice/cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul așa-numitei „școli din spital” sau „școli la domiciliu”, vor beneficia de burse de reziliență.

Bursa de reziliență va fi calculată în funcție de numărul de zile de vacanţă și de cursuri. Bursele de reziliență se vor acorda doar în timpul școlii, nu și în vacanțe, precum bursele sociale, celor de excelență olimpică şi cele pentru mamele minore. Bursa de reziliență se adaugă stimulentelor financiare acordate elevilor pentru merite deosebite la învăţătură, excelenţă olimpică și pentru reducerea abandonului şcolar.

Cine poate obține bursa de reziliență?

Pentru a putea obține acești bani de la statul român, elevii trebuie să aibă media generală peste 7, să aibă media 10 la purtare, să aibă cel mult zece absențe nemotivate pe lună, să nu primească bursă de merit și să fie printre primii 30% din clasa lor.

elevi, bacalaureat, bac, examen
SURSA FOTO: Pexels

Numai elevii cu media generală peste 9,50 vor primi burse de merit

În anul școlar 2024-2025, elevii de gimnaziu și liceu, care au avut medii generale egale sau mai mari de 9,50 și media 10 la purtare în anul școlar 2023-2024, vor primi bursa de merit, conform metodologiei privind acordarea burselor elevilor, publicată recent în Monitorul Oficial. Cuantumul minim al burselor de merit este de 450 de lei pe lună.

Bursele de merit pentru clasa a V-a se acordă elevilor care au obținut media generală de cel puțin 9,50. Media generală se calculează ca media aritmetică a notelor de la toate materiile, folosind două zecimale, fără rotunjire.

Listele cu elevii din clasa a V-a care primesc burse de merit sunt stabilite în luna ianuarie, în anul calendaristic următor celui în care au fost obținute notele. Bursa de merit se plătește din luna februarie pentru drepturile din luna ianuarie și continuă până la sfârșitul anului școlar.

Pentru elevii de clasa a IX-a, bursa de merit se bazează pe media de admitere în liceu sau învățământul profesional și dual, care trebuie să fie cel puțin 9,50.