Informații de ultim moment pentru părinți și elevi. Noul Statut al Elevului a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial. Documentul prevede sancțiuni aspre pentru anul școlar 2024-2025.
Noul Statut al Elevului prevede o sancțiune nouă pentru elevi. Este vorba despre suspendarea pe perioadă determinată. Noul Statut al Elevului prevede mai multe pedepse, potrivit documentului trimis spre publicare în Monitorul Oficial.
Documentul prevede mai multe sancțiuni pentru elevi
Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Educației, printre sancțiunile pe care le pot primi elevii pentru diverse abateri se numără suspendarea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, exmatricularea cu sau fără drept de reînscriere.
Totuși, apare și o noutate. Este vorba despre suspendarea elevului pe o durată limitată de timp.
Lista cu sancțiunile actualizate din Statutul elevului
Conform Legii 198/2023, aceasta este lista cu sancțiunile actualizate din Statutul elevului:
- observație individuală/mustrare scrisă;
Trebuie menționat că este strict interzisă umilirea elevului prin mustrarea în fața colectivului clasei sau al școlii. Părinții trebuie să fie atenți și să intervină dacă află despre așa ceva.
- retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
- mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
- suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;
- preavizul de exmatriculare;
- exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;
- exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;
- exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
De asemenea, la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct.
A fost menținut dreptul elevilor de a contesta sancțiunile
Elevii sancționați cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.
„A fost menținut dreptul elevilor de a contesta sancțiunile. În situația în care, ca urmare a soluționării contestației care a fost însoțită și de scăderea notei la purtare, sancțiunea este modificată sau anulată, se poate modifica, respectiv anula și decizia de scădere a notei la purtare”, este scris într-un document publicat de Edupedu.
Conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, sancțiunea cu suspendarea se poate da pe o perioadă de maximum 5 zile lucrătoare.
Maximum de zile în care elevul poate fi suspendat este de 15 pe parcursul unui an școlar.
Potrivit art. 107, alin. 4 din Statutul Elevului, pentru a putea fi sancționați, faptele trebuie să se petreacă în incinta sau în curtea unității de învățământ, în cadrul activităților extrașcolare sau în cadrul activităților desfășurate în mediul online.
Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/tutorilor legali. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz. Totodată, elevul are dreptul de a o contesta.