Ligia Deca a făcut un anunț de ultim moment pentru elevi. Potrivit ministrului, datele la care vor avea loc simulările examenelor naţionale vor fi stabilite înainte de începerea anului şcolar.
Este o noutate pentru elevi, anunţată astăzi de ministrul Ligia Deca
Propunerile sunt ca simularea Evaluării Naţionale să se desfăşoare în perioada 17-19 martie, iar cea a Bacalaureatului între 24 şi 27 martie.
Ministrul a oferit mai multe informații duminică, într-o postare realizată pe Facebook.
Ministerul Educaţiei va stabili de acum datele simulărilor naţionale din timp, dinainte de începerea anului şcolar.
„Stimați profesori și părinți, am ținut cont de sugestiile dumneavoastră ca datele simulărilor pentru evaluarea națională și bacalaureat să fie publicate mai devreme. Prin urmare, ca noutate față de anii școlari trecuți, stabilim datele simulărilor naționale înainte de începerea anului școlar.
În imaginile de mai jos găsiți propunerea de calendar. Având în vedere structura anului școlar viitor, propunem ca probele să aibă loc în luna martie. Pentru transparență și posibilitatea de a ne oferi feedback, această propunere va fi lansată curând în consultare publică de către Ministerul Educației, împreună cu propunerile de calendare pentru examenele naționale”, a precizat Ligia Deca.
Ministrul a conchis prin a spune că va comunica pe Facebook informații privind modalitatea în care poate fi trimis feedback.
Noul regulament al elevilor
Anterior, ministrul a anunțat că au fost trimise la Monitorul Oficial și urmează să fie publicate două dintre cele mai importate documente pentru școli:
- Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP);
- Statutul elevului.
Acestea vor intra în vigoare de la începutul acestui an școlar. Ministrul a subliniat faptul că au fost păstrate aspectele pozitive din perioada pandemiei, inclusiv utilizarea instrumentelor digitale.
În situații excepționale, s-a specificat că orele vor putea fi desfășurate online sau hibrid, iar pentru a reduce birocrația, s-a menționat că unele documente realizate în școli vor putea fi stocate digital.
De asemenea, Ligia Deca și-a exprimat dorința de a încuraja participarea școlilor la proiecte europene și, astfel, s-a precizat că, în cazul în care o școală derulează mai mult de trei astfel de proiecte, aceasta poate numi un coordonator pentru proiecte europene.
Pentru a asigura transparența și siguranța, s-a declarat că școlile vor publica autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară de funcționare. În cazul în care aceste autorizații nu sunt deținute, școlile vor trebui să informeze în mod corespunzător.