Elevii care învață în schimburi. Ce schimbare va aduce Ministerul Educației: Ilegal din 2025

elevi, școală

SURSA FOTO: Dreamstime

Devine ilegal în toate școlile din România, este ordinul ministrului Educației! Anul școlar 2025-2026 va aduce cu sine reguli noi în ceea ce privește programul elevilor. Despre ce este vorba mai exact?

Școlile nu vor mai putea funcționa în trei schimburi din anul școlar 2025-2026

Școlile nu vor mai putea funcționa în trei schimburi din anul școlar 2025-2026. Acest sistem va deveni ilegal în an școlar ce va debuta anul viitor. Momentan, mai există 19 școli în toată țara care funcționează în trei schimburi, a anunțat ministerul Educației, Ligia Deca.

Guvernul României va analiza posibilitatea de a avea școală într-un singur schimb, care permite extinderea programului școlar și desfășurarea de activități de tip„ școală după școală”.

„Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem școli în trei schimburi, nu doar că nu mai este de dorit, dar de anul școlar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem școli care desfășoară activitate în trei schimburi”, a spus ministrul Educației în timpul briefingului de presă al Executivului de miercuri, 4 septembrie 2024.

Sălile de detenție nu sunt obligatorii

Aceasta a precizat, totodată, că sălile de detenţie (unde vor fi trimiși elevii care deranjează orele) din unităţile de învăţământ nu sunt obligatorii, ci sunt doar o opţiune pentru fiecare școală în parte.

„Această prevedere din regulamentul de organizare şi funcţionare în învăţământul preuniversitar este o opţiune pe care şcoala o are. Nu este o obligaţie.

Regulamentul este în vigoare, fiecare şcoală îşi elaborează propriul regulament în funcţiune de regulamentul general şi şcolile care au spaţii disponibile şi care pot avea personal care să pună în practică această măsură, sigur, pot opta să o facă. Nu este o obligaţie, este o opţiune a şcolii”, a precizat ea.

Apar schimbări privind examenele naționale

De altfel, există schimbări privind examenele naționale pentru anul școlar 2024-2025. De acum încolo, probele scrise vor avea loc mai devreme și se vor încheia înainte de finalul lunii iunie din cauza condițiilor meteorologice. Această decizie a fost luată pentru a evita perioadele cu temperaturi extreme, care ar putea afecta performanțele candidaților.

În plus, lucrările scrise de la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor putea fi vizualizate de elevi înainte de depunerea contestațiilor. Această măsură le va permite copiilor să își vadă lucrările înainte de a decide dacă doresc să depună contestații.

„Pentru Bacalaureat am ţinut cont şi de solicitările de a identifica o soluţie funcţională care să permită încadrarea în termen a tuturor candidaţilor care merg spre învăţământ superior, în ţară sau în afara ţării”, a spus ea.