Guvernul dă bani pentru elevii care au avut nota 10 la Bacalaureat și Evaluare Națională

Astăzi, Guvernul are pe ordinea de zi discutarea stimulentelor financiare pentru elevii care au obținut nota maximă la Bacalaureat și Evaluarea Națională.

Conform unui proiect de act normativ propus de Ministerul Educației, cei 80 de liceeni care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie a acestui an vor beneficia de un stimulent financiar de 5.000 lei.

De asemenea, 74 de absolvenți de clasa a VIII-a, care au atins media maximă la Evaluarea Națională, vor primi câte 2.000 lei.

Nota de fundamentare a acestui proiect subliniază că inițiativa are ca obiectiv încurajarea excelenței academice în învățământul preuniversitar.

”În anul 2024, un număr de 80 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (58 la examenul național bacalaureat, 1 la sesiunea specială și 21 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2024, iar 74 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională. ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal”, reiese din nota de fundamentare.

Examen Bacalaureat, elevi
SURSA FOTO: Photos / Alex Nicodim

Ajutor financiar de 600 de milioane de euro din partea Băncii Mondiale

Un alt punct pe ordinea de zi se referă la ajutorul financiar de 600 de milioane de euro oferit României de către Banca Mondială.

Guvernul va dezbate astăzi un proiect de lege care propune ratificarea unui acord de împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Împrumutul, în valoare de aproape 600 de milioane de euro, va fi utilizat pentru acoperirea necesităților de finanțare a deficitului bugetar și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale.

Fondurile vor fi transferate în contul de valută al Ministerului Finanțelor, deschis la Banca Națională a României. De asemenea, vor fi accesate în funcție de necesitățile curente.

Împrumutul, cu o durată de până la 15 ani, va fi rambursat integral la finalul perioadei. El va beneficia de o perioadă de grație de 14,5 ani.

România, euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se mai află pe agenda de miercuri, 18 septembrie, a Guvernului?

De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței se află aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pentru acest an ale:

  • Societății Cupru Min S.A. Abrud
  • și Companiei Naționale Romtehnica

În plus, premierul și echipa sa vor lua decizii privind numirea și eliberarea unor prefecți și subprefecți.

Printre punctele de pe ordinea de zi se numără și un proiect de lege care vizează ratificarea acordului de cooperare în domeniul apărării între:

  • Guvernul României
  • și Guvernul Republicii Coreea

Acesta a fost semnat la Seul pe 23 aprilie 2024.

”Discuțiile pentru încheierea unui acord internațional în domeniul apărării au debutat încă din anul 2006 când a fost obținut avizul de oportunitate politică al Ministerului Afacerilor Externe. (…) Acordul are ca scop promovarea cooperării în domeniul apărării între cele două state în concordanță cu legislațiile naționale și cu obligațiile internaționale asumate de către acestea pe baza principiilor egalității, reciprocității și interesului reciproc”, prevede expunerea de motive.