Elevii au fost implicați în toate rolurile unui proces penal: martori, părți vătămate, inculpați, grefieri, procurori, judecători și avocați. Aceștia s-au arătat extrem de încântați de idee și și-au jucat rolurile extrem de bine, ca niște profesioniști. Aceștia au avut repetiții alături de oameni din domeniu, oameni ce i-au instruit și le-au explicat pe înțeles lor legi importante, dar și lucruri din domeniu.
Procese simulate despre bullying și trafic de droguri
Pentru elevii de clasele 5-8, rechizitoriul a vizat sfera bullying-ului, un fenomen extrem de întâlnit în instituțiile de învățământ din România, iar cei de clasele 9-12 au atins subiectul despre infracțiuni din sfera traficului de droguri, precum conducerea sub influența alcoolului și a unor substanțe interzise.
Copii au spus că această experiență a fost una extrem de interesantă, ceea ce i-a făcut să se gândească mult mai bine la o posibilă carieră în acest domeniu. O fată din clasa a X-a a spus că se va interesa mult mai bine despre profesia de grefier, întrucât i se pare extrem de interesantă, și că este momentul, ca de la anul, din clasa a XI-a să înceapă să se pregătească pentru admitere.
Rechizitoriile au fost realizate pe subiecte din viața de zi cu zi, din realitatea cu care se confruntă fiecare din elevi, însă cazurile nu au fost extrem de grave pentru a nu-i speria și a nu îi pune în situații inconfortabile.
Aceste procese simulate au reprezentat premiul din cadrul Concursului organizat în cadrul programului. Astfel, 70 de copii au putut lua parte la aceste „procese” desfășurate în sălile de judecată de la Curtea de Apel București.
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul avocaților din Baroul București al Curții de Apel București, dar și al Parchetului de lângă Curtea de Apel, dar și DIICOT, la eveniment fiind chiar două persoane prezente din cadrul acestei instituții: Adriana Sache, procuror șef adj., și Alina Ioșca, procuror
Fii Avocat în Școala Ta!
Silvana Racoviceanu, coordonatorul proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”(nr. FAST) a transmis faptul că acest eveniment s-a desfășurat extrem de bine, dar și faptul că acești copii au fost foarte pregătiți și au făcut față cu brio acestei provocări. Aceasta a spus că le-a fost prezentată o modalitate prin care se pot juca serios și pot înțelege lucrurile din societate altfel.
Acest proiect are în vedere conștientizarea de către tineri care sunt consecințele unei alegeri nechibzuite, dar și modalitatea în care funcționează justiția și ce încurajează aceasta. Proiectul „Fii Avocat în Școala Ta” s-a desfășurat la nivelul întregii țări.
Peste 2.000 de avocați la nivel național au mers în școli pentru a le prezenta copiilor care sunt principalele noțiuni juridice de care au nevoie în viața de zi cu zi. Proiectul a fost primit cu entuziasm atât de către toți: atât și de către elevi, dar și de către profesori și părinți.
„Fii Avocat în Școala Ta!” este un proiect din cadrul educației juridice ce este derulat la nivel național de către Uniunea Națională a Barourilor din România. Obiectivul principal al acestuia este promovarea în rândul tinerilor a respectului față de lege, dar și a responsabilității în societate.