Elevii, în vizorul polițiștilor. În doar câteva zile s-au aplicat peste 200 de sancțiuni

SURSA FOTO: Dreamstime

În perioada 13-19 septembrie, polițiștii au efectuat verificări în școli și licee, constatând două infracțiuni. De asemenea, au aplicat opt sancțiuni contravenționale și au formulat 209 informări și solicitări către autoritățile și instituțiile publice responsabile de siguranța în unitățile de învățământ.

Elevii,  sancționați de polițiști

În perioada 13-19 septembrie, polițiștii au desfășurat o serie de acțiuni de control în școli și licee, având ca scop asigurarea unui mediu sigur pentru elevi și personalul educațional. În cadrul acestor verificări, au fost constatate două infracțiuni, ceea ce subliniază necesitatea unei monitorizări constante a siguranței în unitățile de învățământ.

Pe lângă infracțiunile identificate, polițiștii au aplicat opt sancțiuni contravenționale, demonstrând astfel un angajament activ față de respectarea normelor legale în mediul școlar. Aceste măsuri sunt esențiale pentru prevenirea unor eventuale incidente și pentru promovarea unui climat de disciplină și responsabilitate.

Au fost formulate informări și solicitări către autoritățile și instituțiile publice competente

Mai mult, au fost formulate 209 informări și solicitări către autoritățile și instituțiile publice competente, evidențiind importanța colaborării inter-instituționale în gestionarea problemelor legate de siguranța în educație. Aceste solicitări vizează, printre altele, îmbunătățirea infrastructurii de siguranță, organizarea de sesiuni de informare pentru cadrele didactice și studenți, precum și implementarea unor măsuri preventive.

Acțiunile poliției reflectă nu doar o reacție la problemele existente, ci și un efort proactiv de a crea un mediu educațional mai sigur, în care elevii să se simtă protejați și sprijiniți în procesul de învățare.

„În perioada 13-19 septembrie, Poliţia Română a continuat acţiunile pe linia siguranţei şcolare în unităţile de învăţământ preuniversitar. Peste 9.200 de poliţişti au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri, a elevilor”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, duminică, AGERPRES.

Au fost desfășurate activități de prevenire și informare

Au fost desfășurate 2.763 de activități de prevenire și informare în cadrul a 2.256 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 81.897 de persoane.

Dintre aceste activități, 1.012 ore de curs s-au concentrat pe teme legate de prevenirea infracțiunilor violente, având ca obiectiv creșterea conștientizării privind efectele negative ale fenomenelor de bullying și violență în școli.

„Totodată, pentru conştientizarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi consecinţelor în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri/substanţe interzise, au fost derulate 478 de activităţi, precum şi 503 activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii”, arată sursa citată.

În plus, au fost controlate 285 de unități de învățământ preuniversitar pentru a verifica modul în care este asigurată paza acestora.

Cu ocazia începerii anului școlar 2024-2025, Poliția Română a lansat o campanie destinată creșterii conștientizării cu privire la importanța menținerii unui climat de siguranță în școli, intitulată „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!” Aceasta va include activități desfășurate pe parcursul întregului an școlar.

Scopul campaniei este de a sensibiliza părinții, cadrele didactice și elevii, precum și societatea în ansamblu, cu privire la necesitatea unui mediu școlar sigur, prin prevenirea victimizării minorilor, combaterea delicvenței juvenile și infracționalității în școli, precum și a traficului de droguri.