Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat mai multe schimbări importante pentru elevi. Într-o postare realizată pe Facebook, ea a transmis că aproape 1.900 de școli vor folosi catalogul electronic din luna septembrie, în anul școlar 2024-2025.

Este o schimbare totală pentru elevi

Potrivit informațiilor oferite de ea, numărul școlilor care vor folosi catalogul electronic a crescut cu peste 60% față de anul școlar trecut.

Ministrul subliniază că mai mult de o școală din patru va folosi „acest instrument cu ajutorul căruia părinții pot vedea în timp real situația școlară a copiilor”.

„Continuăm digitalizarea educației: numărul școlilor care folosesc catalogul electronic crește cu peste 60% față de anul trecut!

Mai mult de o școală din patru va folosi acest instrument cu ajutorul căruia părinții pot vedea în timp real situația școlară a copiilor”, a scris Ligia Deca pe Facebook.

ligia deca
SURSA FOTO: Facebook/Ligia Deca

Școlile s-au putut înscrie în acest program pilot până pe data de 5 august

Amintim că școlile s-au putut înscrie în acest program pilot până pe data de 5 august. Totodată, unitățile de învățământ în care se folosește catalogul electronic trebuie să asigure din bugetul propriu sau din alte fonduri achiziționarea programelor/serviciilor de catalog electronic.

Trebuie menționat că este interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau reprezentanții legali ai acestora.

„Unitățile de învățământ prevăzute în Anexa 1 asigură, prin contractele încheiate cu furnizorii programelor/serviciilor de catalog electronic, siguranța datelor cu caracter personal, în conformitate cu reglementările în vigoare”, se arată în ordinul semnat de Ligia Deca.

Școlile au dreptul să renunțe la folosirea catalogului electronic în orice moment

Un alt aspect important este că școlile au dreptul să renunțe la folosirea catalogului electronic în orice moment, conform ordinului semnat de Ligia Deca.

Lista școlilor care vor folosi catalog electronic în anul școlar viitor poate fi vizualizată AICI.

Ministerul Educaţiei a lansat un mesaj împotriva violenței și infracţiunilor în școli

Anterior, Ministerul Educaţiei a invitat, pentru al doilea an la rând, unitățile de învățământ preuniversitar să inițieze proiecte de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar.

A fost alocată o sumă de 3.203.590 lei pentru cel puțin 360 de școli, 30.000 de elevi și 10.000 de părinți. Unitățile de învățământ se pot înscrie la CJRAE şi CMBRAE până la 10 octombrie 2024

Trebuie menționat că bugetul maxim care poate fi alocat unei unități de învățământ este 5.000 lei.

Programul se va desfășura pe parcursul anului școlar 2024-2025.

Printre activităţile ce ar putea fi desfăşurate se numără următoarele:

  • cluburi de filme/documentare tematice;
  • grupuri de sprijin pentru elevi;
  • vizite la tribunal sau la muzeele închisorilor;
  • concursuri tematice;
  • campanii de conştientizare şi de sensibilizare.