„Cel mai bun salvator este cel care este aproape de tine şi care ştie ce are de făcut, iar acesta poate să fie un elev, care circulă pe stradă şi poate să facă acest lucru dacă a învăţat cum să îl facă corect”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), cu ocazia lansării unui program pilot în judeţul Prahova.
Începe instruirea elevilor români pentru situații de urgență! Raed Arafat: Cel mai bun salvator poate să fie un elev
„Primul ajutor este modul prin care poţi să ajuţi semenul tău, chiar să îi salvezi viaţa, până vin salvatorii profesionişti care sunt pe ambulanţe şi care sunt la distanţă.
Cel mai bun salvator este cel care este aproape de tine şi care ştie ce are de făcut, iar acesta poate să fie un elev, poate să fie un pompier, poate să fie un poliţist, poate să fie un om de rând care circulă pe stradă şi poate să facă acest lucru dacă a învăţat cum să îl facă corect”, a spus Raed Arafat în discursul său de la Colegiul Naţional „Nichita Stănescu” din Ploieşti, cu ocazia lansării noului proiect „Educaţie sanitară şi prim ajutor în şcolile din Prahova”.
În proiectul respectiv participă 15 unităţi de învăţământ din judeţul Prahova, urmând ca 750 de elevi să beneficieze de instruire amplă cu privire la situaţiile de urgenţă şi prevenirea lor.
Pe scurt, elevii români vor fi instruiți să ofere primul ajutor, pornind de la apelul la 112, până la a pune în poziţie de siguranţă persoana ranită, a face resuscitare gură la gură, a opri o hemoragie sau a acorda un prim ajutor la o plagă.
Raed Arafat: Sper ca ăsta să fie doar un proiect pilot, un început pe care să îl vedem răspândit în alte judeţe
„Acest proiect este pornit în parteneriat (…) între Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar, Şcoala de Subofiţeri Pompieri ‘Pavel Zăgănescu’ care se află în judeţul Prahova, Fundaţia pentru SMURD şi finanţarea a venit de la o sursă privată, de la OMV Petrom. Aici (…) vorbim de fapt de 15 şcoli din judeţul Prahova, vorbim de 29 de clase, în total de 750 de elevi. (…)
Cei 750 de elevi care urmează să fie instruiţi primesc în şcoli manechine, primesc inclusiv simulator de defibrilator semiautomat pentru public, să-l acceseze şi să lucreze cu el, cum se întâmplă în alte ţări. Ideea proiectului este că, după finalizarea acestuia în luna mai, vom alege un număr de viitori instructori din rândul elevilor.
Vor fi pregătiţi ca instructori după care ei, la anul, vor lua colegii lor mai tineri şi o să îi instruiască şi prin asta să asigurăm o continuitate şi sper ca ăsta să fie doar un proiect pilot, un început pe care să îl vedem răspândit în alte judeţe”, a completat Raed Arafat.
Raed Arafat: Impactul unor astfel de cursuri este unul foarte mare pe un elev
„Minutele contează, mai ales dacă vor învăţa să folosească şi defibrilatorul semiautomat care nu le permite să greşească deloc. (…) Am văzut elevi foarte entuziaşti pentru a face acest curs şi cred că o să aibă un impact asupra lor.
Poate că unii dintre ei vor decide să meargă ca voluntari la SMURD sau la Ambulanţă, poate că unii dintre ei vor decide să urmeze chiar o profesie în domeniul medical. Deci impactul unor astfel de cursuri este unul foarte mare pe un elev care pentru prima dată intră în contact cu aşa ceva”, a explicat Raed Arafat.
„În viitor vom vedea din ce în ce mai multe astfel de defibrilatoare în zonele publice. Există un proiect în acest sens destul de important care sper să îl vedem deja, să înceapă implementarea lui pentru că am întârziat din cauza pandemiei mai mult.
În momentul în care ei încep resuscitarea, deja şansa persoanei care e în stop cardiac creşte semnificativ”, a concluzionat acesta.