Tribunalul Prahova a decis amânarea verdictului în dosarul în care Elena Udrea solicită reducerea pedepsei sale privative de libertate. Fosta ministră a Turismului, condamnată la șase ani de închisoare pentru fapte de corupție în celebrul dosar „Gala Bute”, încearcă să obțină recunoașterea perioadelor petrecute în detenție în Costa Rica și Bulgaria.

Dacă va avea câștig de cauză, Udrea ar putea îndeplini condițiile necesare pentru a cere eliberarea condiționată.

Tribunalul Prahova cere documente suplimentare în cazul lui Elena Udrea

Elena Udrea a cerut instanței recunoașterea perioadelor de detenție executate în Costa Rica și Bulgaria. În cadrul procesului, Tribunalul Prahova a solicitat documente suplimentare de la Ministerul Justiției și Tribunalul București.

În prezent, fosta ministră execută pedeapsa în Penitenciarul Târgșor, unde a fost încarcerată în iunie 2022, după extrădarea din Bulgaria.

Dacă solicitarea va fi acceptată, Elena Udrea ar putea cere eliberarea condiționată după aproape trei ani de detenție.

Elena Udrea
SURSA FOTO: Facebook, Elena Udrea

Avocatul Elenei Udrea: „Este doar o chestiune de aritmetică”

Reprezentantul legal al Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a confirmat că instanța a cerut documentele necesare pentru analizarea cererii.

„Da, a solicitat (n.r. – Tribunalul Prahova ) documente de la Ministerul Justiției. Mâine văd dacă le-au trimis sau nu. Nu este o miză foarte mare, am solicitat doar să se adauge la perioada executată, perioada care a fost executată în Costa Rica și în Bulgaria.

Din punctul meu de vedere nu are cum să nu se întâmple chestia asta. Este chestie doar de aritmetică”, a declarat avocatul pentru publicația Gândul.

Pedepse executate peste hotare

Elena Udrea cere recunoașterea unui total de 154 de zile de detenție, din care 83 de zile executate în penitenciarul San Jose din Costa Rica și alte 71 de zile petrecute în Centrul de reținere Belgorod din Bulgaria.

Aceste perioade de detenție sunt considerate a face parte din aceeași sentință definitivă din dosarul „Gala Bute”.

Fostul ministru susține că aceste zile trebuie adăugate la durata totală a pedepsei executate în România, ceea ce i-ar permite să îndeplinească mai devreme condițiile pentru eliberare.

Dosarul „Gala Bute” și prejudiciul de milioane de euro

În dosarul „Gala Bute”, anchetatorii au acuzat-o pe Elena Udrea de coordonarea unui mecanism corupt prin care apropiați ai acesteia ar fi primit bani de la reprezentanți ai unor firme private.

În schimbul sumelor, se facilita plata rapidă a lucrărilor finanțate de Ministerul Turismului, condus la acea vreme de Udrea.

Potrivit procurorilor, prejudiciul total cauzat se ridică la aproximativ 3 milioane de euro. Banii ar fi ajuns fie direct la Elena Udrea, fie la Organizația București a PDL, fie la fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja.