Parlamentarii au respins, în plen, amendamentul pentru eliminarea pensiilor speciale pentru foștii primari și foștii președinți de consilii județene.
Parlamentarii au votat împotriva eliminării pensiilor speciale pentru aleșii locali
Miercuri, pe data de 20 decembrie, parlamentarii au respins, în plen, amendamentul pentru eliminarea pensiilor speciale pentru foștii primari și foștii președinți de consilii județene. Amendamentul a fost susținut în plen de către deputatul Ionuț Moșteanu.
„PNL cu PSD menține în continuare aceste pensii speciale, ați făcut un buget în care pensiile speciale au ajuns la un nivel record de 16 miliarde de lei cu 20 % mai mult față de 2023 și vă ce responsabilitate, bun simț vă cer să votați așa cum spuneți de fiecare dată la televizor și îi mințiți pe toți că vreți pensiile speciale tăiate însă acum vom vedea exact adevărata voastră față.
Deci, puneți la vot vă rog amendamentul care cere eliminarea pensiilor speciale pentru foștii primari foști președinți de consilii județene”, a declarat acesta.
Potrivit Mediafax, amendamentul a fost respins cu 102 voturi „pentru”, patru „contra” și 203 abțineri.
Taxele și impozitele nu vor crește în 2024
Tot miercuri, Florin Roman a transmis că Parlamentul României a adoptat articolul din legea bugetului, în care a fost inclus amendamentul PNL pentru a împiedica creșterea impozitelor și taxelor în România în 2024, conform solicitării USR din cadrul PNRR.
Deputatul PNL a mai menționat că nu se introduc impozite, taxe, sau contribuții obligatorii noi. De asemenea, cele existente nu se majorează și nici nu se lărgesc bazele de impunere. Acesta a adăugat că nu se elimină și nu se reduc facilitățile existente.
Amintim că astăzi, parlamentarii urmează să voteze proiectul bugetului de stat pentru anul 2024.
Buget mai mare pentru România în 2024
Într-un alt context, Nicolae Ciucă a adus în discuție o creștere semnificativă în bugetul României comparativ cu anul anterior. Liderul PNL a anunțat că suma se va situa la peste 350 de miliarde de euro, marcând astfel un moment istoric pentru țară. Pentru o comparație relevantă, la începutul perioadei democratice românești în 1990, bugetul țării era de doar 28,9 miliarde de dolari.
Astfel, în anul 2024, România va beneficia de un buget cu o creștere de 50 de miliarde de euro în comparație cu cel din 2023. Politicianul a comunicat că bugetul este orientat către investiții, reflectând astfel eforturile guvernanților de a efectua tranziția de la o economie fundamentată pe consum la una centrată pe investiții. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.