Taxa care trebuie eliminată din România! Anunțul venit chiar azi, 1 aprilie 2024. Nu este o păcăleală! Mâine, chiar se poate vota să fie eliminată. Despre ce taxă este vorba?
Taxa pe boală ar putea fi eliminată mâine
Taxa pe boală ar putea fi eliminată mâine! S-au împlinit o sută de zile de când se aplică taxa pe boală, o măsură introdusă anul trecut.
În acest timp, angajații aflați în concediu medical suportă o contribuţie de 10% la asigurările sociale de sănătate. Până acum, s-au încasat peste 30 de milioane de euro din taxa pe boală, echivalentul a peste 500.000 de euro pe zi.
„Au fost multe ştiri în ultima vreme faţă de acest caz hilar de păcăleală, în care o româncă a fost păcălită de cineva care s-a prefăcut că e Brad Pitt, trimiţând poze frumoase şi a lăsat-o fără bani.
Putem spune că domnul (Marcel) Boloş este cel mai Brad Pitt al României, pentru că păcăleşte românii, luându-le banii, exact în momentul în care ar avea nevoie de ei, trimiţându-le la schimb doar declaraţii şi poze frumoase”, a spus deputata USR Oana Ţoiu presei locale.
Ministrul Finanțelor ar fi făcut mai multe declarații inexacte
În decursul ultimelor trei luni, ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, ar fi făcut declarații inexacte de cel puțin trei ori. În România, există aproximativ 5.000 de copii bolnavi de cancer.
Părinții lor plătesc această taxă de fiecare dată când își iau liber de la muncă pentru a-i însoți la tratamentele de chimioterapie. În primă fază, Marcel Boloş a declarat că taxa pe boală nu va afecta angajatele aflate în concediu de maternitate.
Totuși, în acest an, au avut loc între 35.000 de nașteri și 40.000 de nașteri, iar fiecare mamă angajată care a avut concediu medical după naștere, a plătit 10% din veniturile sale, ceea ce se traduce printr-o medie de 500 de lei pe lună.
În săptămâna anterioară, același ministru a afirmat că taxa pe boală nu se aplică în cazuri grave, de exemplu, la părinții care își însoțesc copiii bolnavi de cancer la tratament specializat, la pacienții oncologici sau la mamele care au recent născut.
Propunerea legislativă privind eliminarea taxei pe boală a fost blocată
Propunerea legislativă a USR pentru eliminarea taxei pe boală a fost blocată în Parlamentul României. Termenul de dezbatere pentru pachetul legislativ referitor la amendamentele la „ordonanța trenuleț” a fost depășit cu două săptămâni în Camera Deputaților.
În Senat, a fost necesar să se invoce votul unui senator absent pentru a se asigura blocarea acestei soluții. Chiar mâine, 2 aprilie 2024, există posibilitatea ca în Parlamentul României să se voteze eliminarea taxei pe boală, transmite Oana Ţoiu.
USR a promovat introducerea celui de-al doilea consult medical după patru zile de concediu medical și interzicerea posibilității de a avea un al doilea loc de muncă în timpul concediului medical. Potrivit Oanei Țoiu, pentru combaterea acordării nejustificate a concediilor medicale nu este necesară introducerea unei taxe. Mai degrabă, este necesară intensificarea controalelor și digitalizarea sistemului.
„Nu trebuie să fii un geniu ca să îţi dai seama că cineva care e perfect sănătos şi îşi ia un concediu medical fals – fie să plece în vacanţă, fie să facă munci la câmp, fie să se ferească de vreo restructurare în instituţii publice – nu o să aibă nicio problemă să ia bani nemeritaţi, dar cu 10% mai puţin.
Cei care sunt afectaţi de taxa pe boală sunt cei care sunt cu adevărat bolnavi şi au nevoie de resursele respective.
Din cauza asta, taxa nu descurajează în niciun fel frauda, nici nu o identifică. Ce se poate face: controale. În primul trimestru al anului 2023, 20 dintre judeţe nu au avut niciun control”, a spus ea.