Cash-ul rămâne metoda de plată preferată de magazine și restaurante, înaintea plății prin aplicații precum Google Pay.

Aproximativ 92% dintre companiile care operează afaceri în Elveția acceptă numerar, în timp ce doar 59% acceptă plata prin aplicații, arată studiul băncii centrale, potrivit Yahoo.Finance.

Bani cash. Elvețienii nu vor să urmeze exemplul Suediei

Bani Cash. Constatările sondajului Băncii Naționale Elvețiene contrastează cu experiența unor țări precum Suedia, care au început să renunțe masiv la numerar.

Cu toate acestea, aplicațiile mobile devin din ce în ce mai populare în Elveția, nivelul lor de acceptare crescând cu 15 procente, de la 40% în 2021, astfel încât acum sunt mai acceptate decât cardurile de credit și de debit.

Pentru companiile elvețiene care au legături cu clienții de la distanță – online, prin e-mail sau prin telefon – transferurile bancare rămân cea mai populară modalitate de a accepta plata, urmată de facturi, și abia apoi de numerar, arată studiul.

Acceptarea și păstrarea banilor fizici a devenit o temă politică în Elveția, unde bancnotele au fost în mod tradițional populare chiar și pentru achiziții mari, cum ar fi mașinile.

Îngrijorări cu privire la marginalizarea persoanelor în vârstă

Participanții la sondajul realizat de banca centrală și-au exprimat îngrijorarea cu privire la marginalizarea persoanelor în vârstă, care nu au acces la aplicații sau carduri de plată, în condițiile în care numărul și numărul bancomatelor este în scădere.

Două referendumuri pe tema acceptării numerarului, conform tradiției Elveției, se află în prezent în diferite etape, după strângerea a aproape 200.000 de semnături.

O bună parte din societatea elvețiană se teme că țara ar putea deveni „cashless society”, cum sunt numite sistemele economice în care toate plățile se fac doar electronic – cu cardul sau prin transferuri bancare.

cash, numerar
Numerar / SURSA FOTO: Dreamstime

O „cantitate suficientă de bani lichizi” în circulație

Prin referendum, elvețienii ar putea vota stabilirea prin Constituție a unei „cantități suficiente” de bani lichizi în circulație. Asta ar însemna obligarea comercianților de a accepta plata cu bani cash, după ce tot mai mulți operatori economici au început să permită plata doar cu cardul, cu telefonul mobil sau prin transferuri pe aplicații.

„Eliminarea banilor numerar nu doar că atinge problema transparenței, simplității sau securității, ci aduce un risc uriaș de supraveghere totalitaristă”, spune Richard Koller, președintele Mișcării Elveția Liberă.

În 2023, cardurile de debit au fost din nou cel mai important mijloc de plată

În 2023, cardurile de debit au fost din nou cel mai important mijloc de plată din Elveția, înaintea numerarului, potrivit SwissInfo.

Pe locul trei se află dispozitivele digitale, precum telefoanele mobile, tabletele și ceasurile inteligente. În 2022, numerarul a înlocuit cardul de debit, ajungând pe primul loc, după doi ani.

Prin urmare, numărul plăților în numerar a scăzut pentru prima dată de la pandemia de Covid-19 în 2020, potrivit Monitorului elvețian de plăți publicat de Universitatea de Științe Aplicate din Zurich (ZHAW) și Universitatea din St. Gallen.

Plățile în numerar au scăzut cu 3,2 puncte procentuale și au reprezentat un sfert din tranzacții. Plățile prin dispozitive au înregistrat, de asemenea o scădere. Cardurile de debit au continuat să conducă cu 29,3% în 2023 – cu 29% din vânzări în anul precedent.

De ce numerarul a fost și va rămâne regele în Elveția

Cardurile de debit au înregistrat o creștere atât în ​​ceea ce privește plățile la fața locului (41,2%), cât și numărul de tranzacții (37%). Cardurile de credit au înregistrat o pondere de 29,1% a plăților la fața locului, și s-au situat pe locul trei în ceea ce privește tranzacțiile.

Aici intră tranzacțiile cu portofele electronice, cum ar fi Apple Pay sau Samsung Pay, în care este utilizat un card de debit sau de credit. Una din trei plăți cu cardul de credit și 13% din plățile cu cardul de debit se fac acum pe dispozitive mobile.

Cu 29,2% (în scădere cu 2,9 puncte procentuale), numerarul a fost al doilea cel mai frecvent mod de plată. A existat o creștere puternică în acest sens, între noiembrie 2022 și mai 2023.

Aproximativ 84% dintre cei chestionați au evaluat accesul la numerar drept un lucru bun. Cu toate acestea, 46% au observat o deteriorare în ultimii ani, potrivit Monitorului.

Întrebați despre ideea eliminării numerarului, procentul respondenților indeciși a scăzut semnificativ.

Aproximativ 44,3% au fost în mod clar împotriva eliminării numerarului, procentul cel mai mare înregistrându-se în rândul persoanelor în vârstă. Cu toate acestea, respingerea a crescut semnificativ și în rândul tinerilor. Aproximativ 61% s-au declarat în favoarea introducerii obligativității acceptării numerarului.