Se elimină controalele Schengen pentru români?

Un grup de europarlamentari, printre care Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe din România, Georgios Kyrtsos din Grecia și Daniel Lorer din Bulgaria, îi propun oficialului grec, ministrul Imigrației și Azilului, Dimitris Kairidis, să considere ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre:

  • Grecia
  • România
  • Bulgaria

Propunerea vine cu o serie de argumente menite să sublinieze oportunitatea și necesitatea acestei măsuri, pentru a facilita intrarea turiștilor români și bulgari în Grecia.

Într-o scrisoare comună adresată ministrului, cei patru demnitari susțin că există mai multe motive pentru care această propunere este oportună.

În primul rând, ei aduc în atenție faptul că CE a reiterat constant, începând cu 2011, că Bulgaria și România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen. De asemenea, Parlamentul European a emis rezoluții și rapoarte în sprijinul aderării depline a celor două țări la Schengen.

În scrisoare se menționează și sprijinul din partea sectoarelor turismului grec și HORECA pentru ridicarea controlului la frontierele terestre. Ei consideră că acest pas ar contribui semnificativ la dezvoltarea economică, mai ales în nordul Greciei, cu condiția ca granița să fie complet deschisă înainte de sezonul estival.

”În primul rând, din 2011, Comisia Europeană reiterează sistematic că Bulgaria și România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen.

În al doilea rând, Parlamentul European a emis numeroase rezoluții și rapoarte prin care solicită aderarea deplină la Schengen, care au fost susținute de majoritatea absolută a Camerei.

În al treilea rând, reprezentanții sectoarelor turismului grec și HORECA solicită ridicarea controlului la frontierele terestre, pentru a facilita sosirea turiștilor români și bulgari în Grecia. Acesta ar deveni un factor foarte important al dezvoltării economice, în special în părțile de nord ale Greciei, cu condiția ca granița terestră să devină complet deschisă înainte de perioada estivală”, se arată în scrisoare.

Pierderi mari din cauza controalelor la frontiere

Cei patru demnitari atrag atenția și asupra pierderilor uriașe generate în prezent de controalele la frontierele terestre dintre cele trei țări din spațiul Schengen. Aceste pierderi afectează companiile de transport și turiștii, generând:

  • costuri de călătorie ridicate
  • pierderi financiare
  • timpi crescuți de traversare

Argumentele aduse în scrisoare mai includ îmbunătățirea parametrilor de mediu în zonele respective, contribuind la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului și a bolilor conexe.

”În al patrulea rând, în momentul de față controalele la frontierele terestre dintre cele trei țări care se află oficial în spațiul Schengen aduc încă pierderi uriașe companiilor de transport și turiștilor, în ceea ce privește costurile de călătorie, câștigurile financiare ratate și timpul. Acesta este un factor pe care nu-l putem subestima în contextul crizei economice și inflației fără precedent.

În al cincilea rând, ridicarea frontierei ar îmbunătăți imediat parametrii de mediu ai zonelor în cauză, contribuind astfel la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului și a bolilor conexe”, se arată în scrisoarea comună a aleșilor din cele trei țări, conform sursei citate.

schengen grecia
Schengen Grecia/SURSA FOTO: Dreamstime

Consolidarea încrederii între România, Grecia și Bulgaria

Europarlamentarii și parlamentarii consideră că punerea în aplicare rapidă și decisivă a propunerii:

  • va consolida încrederea reciprocă între cele trei state membre
  • va eficientiza colaborarea lor în cadrul UE

Ei văd această inițiativă ca:

  • un răspuns la nevoile cetățenilor
  • o responsabilitate de a oferi beneficii maxime bazate pe relațiile de bună vecinătate

Propunerea va fi discutată în cadrul reuniunii informale a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne programată pentru 25 ianuarie 2024, la Bruxelles.

”Punerea în aplicare rapidă și decisivă a propunerii va spori încrederea reciprocă existentă între cele trei state membre și va crește eficiența colaborării lor în cadrul UE.

Această propunere răspunde nevoilor cetățenilor și este responsabilitatea noastră să depășim dificultățile și să oferim cetățenilor țărilor noastre beneficii maxime pe baza relațiilor de bună vecinătate”, mai spun cei patru demnitari.