Vicepreședintele PSD, despre eliminarea facilițăților fiscale
”Nu se pune problema de a elimina facilități fiscale în acest moment. Declarația primului-ministru Marcel Ciolacu este foarte clară, intenția sa este ca în acest moment motoarele economice să funcționeze la capacitate maximă, doar în acest fel se poate adăuga valoare adăugată la economie, pentru ca la un moment dat încasările și veniturile bugetare să crească și deficitul să scadă”, a spus la RFI vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea.
Majorarea taxelor și impozitelor
Vicepreședintele PSD a fost întrebat dacă vor fi majorate taxele și impozitele pentru a aduce mai mulți bani la buget. Acesta a răspuns:
”Nu, este exclus și asta. În primul rând, deficitul bugetar poate fi reglat printr-o reducere a cheltuielilor și ăsta trebuie să fie principalul scop pe care Ministerul Finanțelor îl are și asta este și linia pe care primul-ministru Marcel Ciolacu a transmis-o Ministerului Finanțelor.
Să vină cu un plan de măsuri, pentru ca în a doua parte a acestui an să ne încadrăm în ținta de deficit bugetar, dar în același timp să nu introducem taxe și impozite noi, să nu mărim taxe și impozite, pentru că și așa în acest moment e extrem de dificil de apărat puterea de cumpărare a populației.”
Cum va reduce PSD deficitul bugetar
Gabriel Zetea, vicepreședintele PSD, a fost întrebat ce soluții arfe partidul din care face parte ca să reducă deficitul bugetar, în contextul în care a declarat că nu majorează impozitele și nu elimină facilitățile fiscale. El a spus:
”Printr-o mai bună absorbție a fondurilor europene. Nu e o soluție miraculoasă, e o soluție pe care o știm de la început. Se accelerează absorbția fondurilor europene. Vedem de exemplu discuțiile în ce privește tranșa a doua din PNRR. În momentul în care s-a vorbit despre o lipsă a încasărilor la buget, ei, uite, de atunci, tranșa a doua a fost rezolvată, a fost acceptată de către Comisia Europeană la plată. (…)
Se va depune cererea de plată numărul trei, pentru PNRR și sperăm că până la finalul anului și aceste miliarde din tranșa a treia să intre în România, iar acum, pe finalul anului, la toate ministerele, în special la Ministerul Transporturilor și Ministerul Fondurilor Europene, dar vorbim aici despre autoritățile locale, să poată să deconteze facturile, care sunt destul de întârziate la plată în ceea ce privește fondurile europene.”