Eliminarea facilitatilor scumpeste painea

Dintre societatile privatizate, industria alimentara a mers bine, pentru ca populatia, oricat ar fi de saraca, nu se poate lipsi de alimente. Pentru a eficientiza productia, o societate ca Rompak Pascani prevazuse pentru acest an investitii de peste 25 de miliarde lei. "Eliminarea facilitatilor ne-a lovit foarte rau. Nu stim cat mai putem investi din planul facut la inceputul anului", spune Gabriela Rusu, contabil-sef. Scumpirea investitiilor preseaza asupra pretului, pe de alta parte, aceste cr

Dintre societatile privatizate, industria alimentara a mers bine, pentru ca populatia, oricat ar fi de saraca, nu se poate lipsi de alimente. Pentru a eficientiza productia, o societate ca Rompak Pascani prevazuse pentru acest an investitii de peste 25 de miliarde lei. „Eliminarea facilitatilor ne-a lovit foarte rau. Nu stim cat mai putem investi din planul facut la inceputul anului”, spune Gabriela Rusu, contabil-sef.
Scumpirea investitiilor preseaza asupra pretului, pe de alta parte, aceste cresteri diminueaza consumul. Preturile sunt cu atat mai greu de controlat, cu cat toate categoriile de firme au fost lipsite de facilitati.
Planificate la inceputul anului, investitiile necesita acum alte miliarde scoase din cont. La o investitie de 25 de miliarde, se mai adauga sase pentru impozit (25%). La 31 iunie 2002, firmele mici si mijlocii nu plateau impozit pe profitul reinvestit. Tot pana la aceasta data, microintreprinderile cu profil de productie sau servicii plateau impozitul de 1,5% la venituri, minus valoarea investitiilor. Celelalte companii intrau anul trecut sub incidenta Legii nr. 189, care le reducea impozitul pe investitii la jumatate. Acum, toate acestea sunt amintire.

Zonele libere de taxe s-au mutat din Romania

De anul viitor Romania nu va mai avea zone libere de taxe, ci zone in care impozitul pe profit este de 12,5%. Exportatorii platesc acelasi cuantum, in crestere cu 6,5% fata de actualul nivel. Toate aceste masuri au fost introduse prin recenta lege a impozitului pe profit, nr. 414/2002. Normele la aceasta lege au fost votate de catre Guvern saptamana trecuta si vor fi trimise la Monitorul Oficial, spre publicare.
Investitorii din zonele defavorizate nu datorau bani statului pentru profitul realizat. De la 1 iulie, numai cei care au primit certificat definitiv de investitor raman privilegiati. Pentru ceilalti, impozitul a crescut peste noapte. Eliminarea facilitatilor din zonele defavorizate a alungat deja unele din companiile stabilite aici. Primarul orasului Cugir, Aurel Voicu, a anuntat ca doua societati au decis sa paraseasca zona defavorizata Cugir: Animalex, care achizitionase teren pentru un abator, si Mondragon, fabricant de produse din hartie. Oamenii din orase precum Cugir nu stiu ce sa faca pentru a-si gasi ceva de lucru. In anul 2001, au fost inregistrati peste 1.300 de investitori in cele 35 de zone defavorizate. Acestia au investit 370 milioane euro si au primit facilitati in valoare de 92 de milioane euro. „Facilitatile acordate agentilor economici din zonele defavorizate au determinat un volum extrem de ridicat al investitiilor in aceste zone, ceea ce reprezinta un argument pentru sustinerea politicii in domeniul zonelor defavorizate”, arata raportul pe 2001 intocmit de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP).
Microintreprinderile – firmele cu pana la noua angajati si pana la 100.000 de euro cifra de afaceri – pierd facilitatile. Legea nr. 414/2002 abroga scaderea din impozitul datorat a cheltuielilor cu investitiile in active corporale si necorporale amortizabile, respectiv reducerea impozitului pe profit cu 20% pentru crearea de noi locuri de munca. Acordat in septembrie anul trecut, acest avantaj dispare in mai putin de un an. „Pentru ca impunerea microintreprinderilor nu este optionala, pot fi situatii in care producatorii vor plati impozit pe pierderi. Eliminarea facilitatilor pentru investitii creste acest risc”, precizeaza Nicolae Grigorescu, expert contabil la Grini Expert. Nici investitiile de peste un milion de dolari nu vor fi scutite de impozit pe profit.
O singura facilitate a fost introdusa in locul celor de anul trecut: 20% din valoarea utilajelor scapa de impozit. Pe langa aceasta valoare, este permisa amortizarea accelerata, fara formalitati. „S-a propus o deducere speciala de 20% din valoarea mijloacelor fixe, precum si recunoasterea amortizarii accelerate fara aprobarea organelor fiscale. Aceasta facilitate este nediscriminatorie si aplicabila de toti contribuabilii, chiar si in situatia in care acestia nu obtin profit”, isi justifica Executivul propunerile.
In privinta efectelor, opiniile sunt impartite. Unii experti anticipeaza cresterea preturilor cu 10-20%, in functie de gradul de prelucrare. Altii apreciaza ca firmele vor renunta la investitii, ceea ce le pune in fata riscului de a fi scoase de pe piata, intrucat produsele vor fi cu greu competitive.
O posibila solutie este greu de gasit in zona legala. Iar efectele se tin lant: intreprinderile mici vor incerca sa vanda fara factura – fiind singura modalitate de a diminua impozitul pe venituri. Cele mijlocii vor renunta la o mare parte din investitiile preconizate. Iar intreprinderile mari vor cauta mana de lucru ieftina in tari ca Turcia, Taiwan, Singapore.

Ce-i de facut?

Firmele mici nu mai au facilitati: „Legea nr. 414/2002 abroga atat facilitatile pentru microintreprinderi (scaderea din impozitul datorat a cheltuielilor cu investitiile in active corporale si necorporale amortizabile, respectiv reducerea impozitului pe profit cu 20% pentru crearea de noi locuri de munca), cat si pe cele pentru IMM-uri (art.21-2 si 21-3 din OUG nr. 297/2000 pentru completarea Legii nr.133/1999)”, spune Carmen Chicos, expert contabil.
Ce facilitati mai sunt in vigoare:
– 20% din valoarea utilajelor este scutita de impozit (se deduce la realizarea investitiei, in plus fata de amortizare);
– este permisa amortizarea accelerata pentru echipamente tehnologice, masini, utilaje, instalatii, computere si echipamente periferice
Solutii
Firme foarte mici – Microintreprinderile vor oscila intre doua posibilitati: daca sunt foarte mici, vor evita sa inregistreze veniturile (vanzari fara bon), pentru a plati impozit mai mic.
Firme mici spre medii – Daca au o cifra de afaceri care bate spre opt milioane, este mai rentabil, in multe situatii, sa se incadreze in categoria IMM-urilor, deci sa plateasca impozit pe profit (diferenta venituri – cheltuieli). Reamintim ca microintreprinderile platesc 1,5% la venituri.
Firme mijlocii – nu este o practica noua incercarea de a aduce profitul spre zero.
Exportatorii, firme din zonele libere – vor face pui in zone libere din vecini (Ruse, Ungaria).
Firme din zone defavorizate – multi investitori abandoneaza aceste zone. O varianta ar fi parcul industrial, dar vor trece ani pana cand sa fie o varianta viabila.