Eliminarea fumatului ar putea contribui la creșterea speranței de viață până în 2050

Un studiu publicat în revista The Lancet Public Health sugerează că accelerarea declinului fumatului la nivel global, prin scăderea prevalenței fumatului de la nivelurile actuale la 5% peste tot, ar putea crește speranța de viață și ar putea preveni milioane de decese premature până în 2050.

Analiza sugerează că accelerarea progresului către eliminarea fumatului ar putea aduce beneficii substanțiale pentru sănătatea populației în următoarele trei decenii.

Concluziile studiului sugerează că speranța de viață la nivel mondial va crește probabil la 78,3 ani până în 2050, față de 73,6 ani în 2022. Dacă fumatul de tutun ar scădea treptat de la nivelurile actuale la o rată de 5% în 2050, acest lucru ar duce la o speranță de viață suplimentară de un an la bărbați și de 0,2 ani la femei.

Într-un scenariu în care fumatul de tutun ar fi eliminat începând cu 2023, acest lucru ar putea duce la o speranță de viață suplimentară de până la 1,5 ani în rândul bărbaților și 0,4 ani în rândul femeilor în 2050. În ambele scenarii, milioane de decese premature ar fi, de asemenea, evitate.

Fumatul este responsabil pentru mai mult de unul din zece decese în 2021

Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru decesele și bolile de sănătate care pot fi prevenite la nivel mondial, fiind responsabil pentru mai mult de unul din zece decese în 2021. Deși ratele fumatului au scăzut substanțial în ultimele trei decenii, ritmul de scădere variază și a încetinit în multe țări.

Cancerul, cardiopatia ischemică și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sunt – și vor continua să fie – principalele cauze ale deceselor premature cauzate de fumat. Împreună, aceste afecțiuni reprezintă 85% din anii de viață pierduți care ar putea fi evitați (YLL), o măsură a deceselor premature.

Mai multe țări și-au stabilit obiective ambițioase pentru a reduce rata fumatului

Mai multe țări și-au stabilit obiective ambițioase pentru a reduce rata fumatului sub 5% în următorii ani. Cu toate acestea, există încă oportunități semnificative de a extinde și consolida politicile și intervențiile dovedite pentru a atinge aceste obiective.

Autorii au realizat estimări utilizând platforma Future Health Scenarios a IHME, care oferă previziuni detaliate privind povara asupra sănătății pentru 204 țări, defalcate în funcție de vârstă și sex, din 2022 până în 2050. Principala măsură studiată a fost YLL, o măsură a deceselor premature, numărând fiecare deces în funcție de speranța de viață rămasă la vârsta decesului.