Eliminarea creșterii animalelor pentru hrană, în următorii 15 ani, ar reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră și ar elimina dioxidul de carbon din atmosferă. Așa reiese din cel mai recent studiu privind impactul climatic al creșterii animalelor pentru hrana oamenilor. Concluzia cercetării este că, prin eliminarea treptată a acesteia, se poate modifica substanțial traiectoria încălzirii globale.
Lucrarea este rodul colaborării între Michael Eisen, profesor de biologie moleculară și celulară la Universitatea din California și Patrick Brown, profesor emerit de biochimie la Universitatea Stanford. Cei doi au folosit un model climatic simplu pentru a analiza impactul combinat al eliminării emisiilor legate de agricultura animală și al refacerii vegetației native pe 30% din suprafața pământului folosită în prezent pentru adăpostirea și hrănirea animalelor, informează Eurekalert.
Reducerea nivelurilor atmosferice ale tuturor celor trei gaze cu efect de seră majore
Ei au descoperit că scăderea nivelului de metan și protoxid de azot și conversia a 800 de gigatone (800 de miliarde de tone) de dioxid de carbon în biomasă forestieră, pajiști și sol, ar avea același impact benefic asupra încălzirii globale ca și reducerea emisiilor anuale globale de CO2.
„Munca noastră arată că stoparea creșterii animalelor are potențialul de a reduce în mod semnificativ nivelurile atmosferice ale tuturor celor trei gaze cu efect de seră majore. Acesta ar fi acum un răspuns necesar pentru a preveni catastrofa climatică”, a spus Eisen.
O soluție extrem de rapidă pentru evitarea catastrofei climatice
Brown susține că eliminarea creșterii animalelor ar trebui să fie o prioritate la fel de mare ca și eliminarea utilizării combustibililor fosili. ”Ar avea un impact mai rapid în următorii 20 până la 50 de ani pentru evitarea catastrofei climatice. Prin urmare, ar trebui să fie în fruntea listei potențialelor soluții climatice”, a spus Brown.
Studiul a fost publicat în revista PLOS Climate.
400 milioane de oameni trăiesc deja cu o alimentație bazată complet pe plante
Eisen și Brown recunosc că produsele de origine animală sunt esențiale pentru nutriție în majoritatea țărilor, furnizând aproximativ 18% din calorii, 40% din proteine și 45% din grăsimile din hrana umană. Dar, în același timp, se știe că în întreaga lume, aproximativ 400 milioane de oameni trăiesc deja cu o alimentație bazată complet pe plante. Culturile existente ar putea înlocui caloriile, proteinele și grăsimile de la animale cu un impact foarte redus asupra pământului, apei, gazelor cu efect de seră și biodiversității, necesitând doar ajustări minore pentru optimizarea nutriției, susțin cei doi.
„Sperăm că antreprenorii, oameni de știință și alți factori de decizie la nivel mondial, vor recunoaște că aceasta este cea mai importantă oportunitate pe care o are umanitatea de a inversa traiectoria schimbărilor climatice”, a mai declarat Brown.