Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, rămâne optimist
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, rămâne optimist! El crede că este posibil să nu fie nicio diferență între factura actuală la energie (gaz, curent) și cea de după eliminarea plafonării. Conform spuselor sale, există un scenariu în care actuala schemă de plafonare va continua deoarece contextul regional complicat (cum ar fi sistarea gazului rusesc prin Ucraina și presiunile din Republica Moldova) afectează prețurile. În opinia sa, schema actuală a oferit consumatorilor finali un preț stabil și rezonabil la energie electrică.
Un alt scenariu luat în calcul este să se ofere sprijin mai bine direcționat, adică să fie ajutați doar românii care nu-și permit să plătească facturile. Acest sprijin financiar ar putea fi sub forma unui voucher sau alt mecanism de compensare pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă.
„E posibil să nu fie nicio diferenţă. Unul dintre scenariile pe masa noastră este să continuăm actuala schemă de compensare-plafonare şi sunt nişte motive în spate.
Suntem într-un context regional extrem de complicat şi ştiţi foarte bine situaţia sistării tranistului gazului rusesc prin Ucraina, presiunile din Republica Moldova, toate aceste lucruri pun la rândul lor presiune pe preţuri şi această schemă, cu bune, cu rele, totuşi, a asigurat pentru consumatorul final (…) un preţ stabil şi rezonabil, aş spune, la facturi la energie electrică.
Un scenariu de lucru este să ţintim mai bine sprijinul. Adică românii care cu adevărat nu-şi permit să plătească facturi la utilităţi să beneficieze de un sprijin din partea statului român, sub forma unui voucher sau sub forma unui alt mecanism de compensare, astfel încât să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a explicat oficialul român în cadrul unei intervenții TV.
Sfaturi utile pentru români
Ministrul Energiei a îndemnat românii să caute ofertele cele mai mici de pe piață, folosind site-ul ANRE. Procesul este rapid, online și foarte simplu.
Dacă mulți români ar face acest lucru, ar pune presiune pe furnizori să scadă prețurile și să ofere oferte mai competitive, crede el. Dacă oamenii nu compară ofertele și rămân cu furnizorii vechi, aceștia nu vor avea motive să reducă prețurile.
„Chiar îi rog pe toţi românii să fac asta, să intre pe site-ul ANRE şi să vadă ofertele şi să o aleagă pe cea mai mică (…) Asta nu ştiu foarte mulţi români. Deci e un proces care se face integral online şi este extrem de rapid şi foarte simplu.
Mai mult, dacă românii ar face asta în număr mare, ce s-ar întâmpla? Ar pune presiune pe furnizori, care ar coborî succesiv preţurile şi ar veni cu oferte extrem de competitive.
Dacă românii nu fac asta și ne mulţumim cu furnizorul pe care l-am avut acum 10-15 ani de zile, sigur, n-are nicio motivare în plus să coboare preţul”, a punctat liberalul.
Liberalizarea pieței de energie va fi realizată în mod etapizat
Reamintim că liberalizarea pieței de energie va fi realizată în mod etapizat, cu implementarea unor măsuri de protecție destinate tuturor consumatorilor. În prezent, nu există nicio decizie oficială privind eliminarea plafoanelor de preț de la 1 aprilie 2025.
Conform programului de guvernare, se va dezvolta un mecanism de dereglementare bazat pe un calendar etapizat. Acesta are ca scop protejarea consumatorilor și crearea unui mediu concurențial solid și previzibil.
Grupul Interministerial, înființat în noiembrie 2024, evaluează diverse scenarii, incluzând utilizarea unor mecanisme testate anterior, precum cardurile de sprijin (pentru energie, alimente sau vacanță). Obiectivul este identificarea celor mai bune soluții până la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Procesul de liberalizare nu se va concentra exclusiv pe data de 1 aprilie 2025 și nici doar pe protecția consumatorilor vulnerabili.