Comisia Europeană a cerut eliminarea stimulentelor acordate bugetarilor. Poliţiştii, reprezentanţii Fiscului şi ai Gărzii financiare şi nu numai primeau, pe lângă salarii, procente bune din amenzile aplicate şi sumele recuperate. Eliminarea stimulentelor acordate salariaţilor de la stat este una din solicitările formulate de Comisia Europeană pentru a acorda tranşa a patra din împrumutul de 5 miliarde de euro, programată pentru sfârşitul anului 2010. Comisia Europeană cere,&
Comisia Europeană a cerut eliminarea stimulentelor acordate bugetarilor. Poliţiştii, reprezentanţii Fiscului şi ai Gărzii financiare şi nu numai primeau, pe lângă salarii, procente bune din amenzile aplicate şi sumele recuperate.
Eliminarea stimulentelor acordate salariaţilor de la stat este una din solicitările formulate de Comisia Europeană pentru a acorda tranşa a patra din împrumutul de 5 miliarde de euro, programată pentru sfârşitul anului 2010.
Comisia Europeană cere, pentru eliberarea tranşelor din împrumut, „adoptarea de către Parlament, înainte de sfârşitul lunii septembrie 2010, a legislaţiei ulterioare la legea salarizării unitare”, care să asigure scăderea ponderii în PIB cheltuieilor salariale din sectorul public.
„Noua lege include, de asemenea, dispoziţii care garantează simplifacarea grilelor de salarizare şi asigurarea unei remunerări transparente în funcţie de responsabilităţi şi calificări. Aceasta ar trebui să elimine, de asemenea „fondul de stimulente”, se arată în Memorandumul suplimentar de înţelegere la acordul dintre Uniunea Europeană şi Guvernul României, aprobat ieri prin Ordonanţă de Urgenţă.
„Capital” a dezvăluit, în 2008, cum funcţiona mecanismul stimulentelor. O parte din sumele încasate din amenzi, executări silite sau recuperări nu erau virate la bugetul de stat, ci în conturi speciale ale instituţiilor publice, de unde erau împărţite salariaţilor, după criterii stabilite de „şeful unităţii”. Sumele nu erau de neglijat, în unele cazuri acestea dublând veniturile salariale.
Practica stimulentelor s-a generalizat în timp: orice instituţie care colectează taxe sau aplică amenzi a constituit şi fonduri de stimulente. Iar reprentanţii mediului privat s-au plâns că astfel de practici deschid uşa pentru abuzuri: „agenţii” statului căutând orice pretext pentru a aplica amenzi.
Tema stimulentelor şi a sporurilor care umflă veniturile angajaţilor din sectorul public a ajuns pe agenda guvernului abia după instalarea crizei economice, când membrii executivului au fost nevoiţi să caute soluţii de reducere a cheltuielilor bugetare, pe de-o parte forţaţi de veniturile insuficiente la bugetul de stat, pe de altă parte „somaţi” de instituţiile financiare internaţionale.
DETALII
Alte articole despre problema stimulentelor:
Secretele salariului modest de bugetar
Iad fiscal: portăreii au normă de firme controlate şi procente din amenzi!
Jeffrey Franks: sigur voi discuta problema stimulentelor cu noul guvern