Reluarea discuţiilor despre posibila eliminare a subvenţiilor la încălzire a adus din nou optimismul producătorilor de centrale termice care estimează o creştere de 30% a pieţei în 2011 bazată pe numărul ridicat al debranşărilor.
Astfel, piaţa locală de centrale termice murale de apartament ar putea ajunge în acest an la aproximativ 180.000 de unităţi vândute, după ce volumul de anul trecut a fost de 135.000 de unităţi. Anul trecut, 75% dintre centrale au fost achiziţionate pentru locuinţele debranşate de la sistemul centralizat de încălzire.
“Eliminarea subvenţiilor la încălzire va avea un impact major în vânzările de centrale termice de pe piaţa locală. Românii vor opta pentru achiziţia şi instalarea unui sistem propriu de încăzire pentru a reduce cheltuielile, dar şi pentru a avea controlul costurilor şi mai mult confort”, a declarat Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.
Potrivit acestuia, problemele CET-urilor şi datoriile mari ale acestora către furnizorii de gaze naturale au determinat în 2010 debranşarea masivă a locuinţelor de la sistemul centralizat de încălzire. Un exemplu relevant în acest sens sunt oraşele Târgu Mureş şi Braşov, unde aproximativ 18.500 şi respectiv 10.000 de locuinţe au renunţat la încălzirea centralizată.
În ceea ce priveşte business-ul Ariston Thermo România, Cătălin Drăguleanu estimează pentru 2011 o creştere cu 25% a cifrei de afaceri comparativ cu 2010, an în care aceasta a atins circa 30 milioane de euro.