Ne remarcam, in schimb, prin valori de piata mari, semn ca investitorii sunt optimisti pentru viitor
Avem sau nu companii competitive, cu care sa putem face fata concurentei acerbe din Uniunea Europeana? Daca ne gandim ca Bursa, cel putin teoretic, aduna cele mai bune companii din economie, putem privi in aceasta directie pentru a afla raspunsul.
Iar pentru a afla daca avem vreo sansa de a vedea, sa zicem, benzinarii Petrom in Portugalia, agentii BRD in Norvegia sau, de ce nu, faringosept in farmaciile din Londra, e nevoie sa ne uitam si la vecinii nostri care tocmai au intrat in marea familie europeana.
In ceea ce priveste companiile listate la Bursa, comparatia se poate face mai ales intre domeniile care dau blue-chip-urile pe pietele de capital de la Bucuresti, Varsovia, Praga si Budapesta. De aceea am preferat sa nu ma opresc asupra SIF-urilor, spre exemplu, care nu au corespondenti pe celelalte burse (numai in Polonia exista ceva asemanator, insa la scara mult mai redusa). Nu a fost luat in considerare nici sectorul “media” sau cel al chimicalelor, destul de bine reprezentate la Varsovia, insa doar acolo. De asemenea, pe partea energetica, gigantul ceh din domeniul electricitatii CEZ a fost scos din calcule, fiind mai greu de comparat cu companiile petroliere.
In domeniul bancar, cel mai bine reprezentat alaturi de cel energetic, stam prost, in ciuda unui avant puternic al bancilor autohtone in ultima vreme. Valorile de piata de peste opt miliarde de euro ale bancilor din regiune sunt departe de cele trei miliarde ale BRD, a doua banca din sistemul romanesc. Activele sau capitalurile proprii, de asemenea. Chiar si BCR e un copil, la cele sase miliarde de euro la care a fost evaluat de Erste Bank.
Se remarca, totusi, un pret ridicat comparativ cu dimensiunea actuala a bancilor (BRD si Banca Transilvania), daca avem in vedere ca activele si capitalul propriu sunt net inferioare celor ale concurentilor externi. Raportul mare dintre pret si capitaluri sau active poate semnifica o incredere a investitorilor in dezvoltarea viitoare a bancilor. In ceea ce priveste indicatorii de performanta, BRD si BT se incadreaza in linia generala prezenta si la celelalte banci, stand in unele cazuri chiar mai bine, mai ales pe partea de rentabilitate. Dezvoltarea sectorului bancar romanesc isi spune astfel cuvantul.
Petrom e singura care tine steagul sus, macar in ceea ce priveste valoarea de piata. In domeniul petrolier este cea mai bine cotata companie din regiune, la peste noua miliarde de euro. Urmeaza, la distanta mica, PKN Orlen, din Polonia, si vecinii unguri de la MOL, care la un moment dat intentionau chiar sa cumpere SNP. Din pacate, Petrom e lider doar la pretul de pe piata de capital, ajungand de-abia la jumatatea rivalilor externi in ceea ce priveste profitul, activele sau cifra de afaceri. In privinta rentabilitatii, Petrom si Rompetrol Rafinare sunt la extreme, Rompetrol la plus, Petrom la minus. Oportunitatea de crestere pentru Petrom pare a fi indatorarea foarte mica, fapt ce ii permite sa se angajeze in proiecte de anvergura. Ramane de vazut, insa, daca vor si veni acele proiecte, din partea unui management care nu a reusit pana acum sa aduca o eficienta extraordinara.
Farmaceuticele ne arunca, deja, in divizia secunda. Daca in privinta bancilor si a companiilor petroliere avem termeni de comparatie, in acest domeniu nu putem decat sa ne intrebam cum se face ca producatorii romani inca detin circa doua treimi din piata de profil autohtona. Sicomed e greu de comparat cu patronii de la Zentiva, iar acestia, la randul lor, sunt cam la fel de greu de comparat cu ungurii de la Richter Gedeon. In plus, acestia din urma au ajuns la nivelul la care sunt fara sa faca prea multe datorii, si dispun, se pare, de un potential enorm de dezvoltare. si cand te gandesti ca este vorba de o companie privatizata prin intermediul Bursei… Ideea care nu a prins niciodata la noi, probabil din cauza transparentei prea mari pe care o necesita.
Pentru a vedea cam ce pierde bursa din Romania ca urmare a retinerilor pe care le au multe companii fata de piata de capital, am inclus in comparatie si domeniul telecomunicatiilor, prezent la toate bursele din regiune, mai putin la noi. Magyar Telecom, singura companie din zona tranzactionata la Bursa din New York, detinuta de nemtii de la T-Mobile, Cesky Telecom, aflata in buzunarul spaniolilor de la Telefonica, si TP SA, controlata de France Telecom, sunt principalii actori din telecomunicatii la bursele din regiune. Din pacate, nu se poate face o comparatie intre “ai lor” si “ai nostri”, pentru ca, fiind ceva mai balcanici (sau mai balcanizati), cei de la RomTelecom s-au oprit, pe site-ul companiei, cu raportarile financiare la anul 2001.
In ceea ce priveste companiile din domeniile electricitate sau gaze naturale, care in Romania au devenit obiectul unei adevarate obsesii legate de listarea la Bursa, la vecini se pare ca nu sunt chiar atat de necesare pentru progresul pietei de capital. CEZ este singura companie de anvergura prezenta pe piata de capital, secondata, la Bursa de la Praga, de alte cateva companii mai mici din domeniu. In Ungaria, electricitatea are de-abia 1% din capitalizare, iar in Polonia exista o singura companie mai rasarita din domeniul gazelor naturale. In rest, acelasi domeniu petrolier cu care si noi
Dati click pe poza pentru versiunea marita