Investitorii Twitter au explicat recent că Elon Musk a economisit 156 de milioane de dolari americani pentru că nu a dezvăluit că a cumpărat mai mult de 5% din Twitter până pe 14 martie.
Elon Musk a continuat să cumpere acțiuni după data de 14 martie și abia la începutul lunii aprilie a recunoscut oficial că deținea 9,2% din Twitter, potrivit plângerii depuse miercuri la Tribunalul Federal din San Francisco.
„Prin întârzierea dezvăluirii participației sale la Twitter, Musk s-a angajat în manipularea pieței și a cumpărat acțiuni Twitter la un preț artificial de scăzut”, au declarat investitorii, conduși de William Heresniak.
Investitorii au criticat dur și tweet-ul lui Elon Musk de pe 13 mai, în care miliardarul afirma că suspendă temporar oferta sa privind achiziționarea Twitter din cauza numărului de conturi de spam și conturi false de pe platforma de socializare.
„Tranzacția Twitter este temporar suspendată în așteptarea unor detalii care să susțină calculele conform cărora conturile spam/fake reprezintă într-adevăr mai puțin de 5% din utilizatori”, a scris Elon Musk pe contul său de Twitter.
Aceștia au solicitat miercuri să fie certificați ca grup și să li se acorde daune punitive și daune compensatorii.
Investitorii au dat în judecată și Twitter-ul
În plus, investitorii respectivi au dat în judecată și Twitter-ul, argumentând că societatea respectivă avea obligația de a investiga deciziile lui Elon Musk, însă aceștia nu au solicitat daune punitive companiei americane.
Potrivit agenției de presă Reuters, nici Elon Musk și avocatul său nu au răspuns imediat la întrebările jurnaliștilor și nici compania americană Twitter.
Referitor la postarea de pe 13 mai a lui Elon Musk, amintim faptul că miliardarul american a postat acel tweet la câteva săptămâni distanță după ce a fost de acord să privatizeze compania americană într-o tranzacție de 44 de miliarde de dolari americani.
Acțiunile Twitter au scăzut cu peste 20%
Inițial, vestea a făcut ca acțiunile Twitter să scadă cu peste 20% în predeschiderea şedinţei de tranzacţionare, înainte ca acțiunile să își revină într-o oarecare măsură.
La două ore după primul său tweet, Elon Musk a postat că este „în continuare angajat în achiziționare”.
În mesajul său privind suspendarea tranzacției, Musk a transmis un link către un raport Reuters din 2 mai despre cea mai recentă dezvăluire a Twitter cu privire la problema conturilor spam și a conturilor false.
În raportul său financiar trimestrial, publicat la 28 aprilie, Twitter a estimat că numărul conturile false sau spam au reprezentat mai puțin de 5% din utilizatorii activi ai platformei în primele trei luni ale anului.
Twitter a precizat că estimările s-au bazat pe o analiză a unor conturi de probă și a considerat că cifrele sunt „rezonabile”.
Cu toate acestea, platforma a recunoscut că măsurătorile nu au fost verificate în mod independent și că numărul real de conturi false sau spam ar putea fi mai mare.
Ce spun analiștii despre mutarea lui Elon Musk?
Elon Musk a transformat „acest spectacol de pe Twitter într-un spectacol de groază azi, vineri 13”, a scris analistul de tehnologie Dan Ives de la Wedbush Securities într-o notă adresată clienților vineri dimineață, potrivit CNN.
Elon Musk ar datora Twitter o taxă de 1 miliard de dolari dacă ar anula afacerea.
„Wall Street va vedea această afacere astfel: 1) probabil se va destrăma, 2) Musk va negocia pentru un preț mai mic 3) Musk pur și simplu va renunța la afacere și va plăti taxa de 1 miliard de dolari.
Mulți vor vedea acest lucru ca pe un motiv al lui Musk, care se folosește de raportul privind conturile de spam, pentru a ieși din această afacere care se află pe o piață în mare schimbare”, a completat Dan Ives.