La o zi după ce a atacat public un fost angajat cu dizabilități de la Twitter, Elon Musk a revenit asupra problemei și și-a cerut scuze, ceea ce este o imagine destul de rară.
Totul a început când angajatul respectiv, Haraldur „Halli” Thorleifsson, un designer proeminent, a fost blocat timp de nouă zile fără să primească nicio veste de la departamentul de resurse umane al Twitter.
Temându-se că a fost concediat ca parte a recentelor reduceri de personal, a apelat la Twitter pentru a cere direct proprietarului, Musk, să clarifice situația sa profesională.
Elon Musk a criticat munca lui Thorleifsson
Musk a văzut din întâmplare tweet-ul și l-a întrebat pe Thorleifsson pentru câteva informații de bază. În cele din urmă, Thorleifsson a spus că departamentul de resurse umane l-a contactat și i-a spus că a fost într-adevăr concediat.
Dar, la scurt timp după aceea, într-o conversație publică cu o altă persoană, Musk a adoptat un ton crud, criticând munca lui Thorleifsson și ridiculizându-i efortul depus la locul de muncă.
Făcând acest lucru, Musk a făcut referire la handicapul lui Thorleifsson, care suferă de distrofie musculară și folosește un scaun cu rotile, într-o posibilă încălcare a Legii americanilor cu dizabilități, care interzice angajatorilor să dezvăluie dizabilitățile oricărui angajat.
„Realitatea este că acest tip (care este bogat în mod independent) nu a făcut nicio muncă reală, a pretins ca scuză că are un handicap care îl împiedică să tasteze, dar în același timp a scris pe Twitter ca o furtună”, a scris Musk. „Nu pot spune că am mult respect pentru asta”.
Proprietarul Twitter și-a cerut scuze față de angajatul cu dizabilități
Dar marți târziu, după o reacție publică intensă și potențialul unui proces din cauza posibilei încălcări a legii ADA, Musk a revenit asupra deciziei.
„Aș vrea să îi cer scuze lui Halli pentru că am înțeles greșit situația lui. Aceasta s-a bazat pe lucruri care mi-au fost spuse și care nu erau adevărate sau, în unele cazuri, erau adevărate, dar nu erau semnificative”, a scris Musk.
Musk a adăugat că a vorbit prin apel video cu Thorleifsson, care locuiește în Islanda, și a spus că acesta „ia în considerare posibilitatea de a rămâne la Twitter”. Thorleifsson nu a comentat imediat pe Twitter despre scuzele lui Musk sau dacă este interesat să se întoarcă să lucreze pentru acesta.
Thorleifsson l-a criticat voalat pe șeful Twitter
Thorleifsson și-a vândut startup-ul, Uneno, către Twitter în 2021 și, ca parte a tranzacției, s-a alăturat Twitter. El este deschis în legătură cu handicapul său și i-a răspuns inițial lui Musk detaliind impactul acestuia asupra sa și cum a reușit totuși să lucreze la Twitter.
Într-o critică abia voalată la adresa lui Musk, Thorleifsson a mai scris: „Aveai tot dreptul să mă concediezi. Dar ar fi fost frumos să mă anunțați!”.
Apoi, Thorleifsson a trecut la treabă și i-a vorbit lui Musk despre considerentele financiare ale concedierii. Musk, care se numără printre cei mai bogați oameni din lume, va onora contractul lui Thorleifsson sau „va încerca să evite să plătească” – o altă aluzie la adresa lui Musk, care se presupune că nu a plătit chiria pentru birouri și a înșelat angajații concediați cu privire la compensațiile promise, scrie Fortune.