Producătorul auto Tesla, deținut de Elon Musk, a raportat sâmbătă livrări record de vehicule electrice în primul trimestru, dar producția a scăzut față de trimestrul precedent, afectată de întreruperile lanțului de aprovizionare și oprirea activității în China, scrie Mediafax.

„Acesta a fost un trimestru excepțional de dificil din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare și a politicii China zero Covid”, a scris pe Twitter directorul executiv Elon Musk.

Sute de mii de mașini livrate în acest trimestru

Tesla a livrat 310.048 de vehicule în acest trimestru, o ușoară creștere față de trimestrul precedent și o creștere de 68% față de anul precedent. Wall Street se aștepta la livrări de 308.836 de mașini, potrivit datelor Refinitiv.

Tesla a produs 305.407 vehicule în perioada ianuarie-martie, în scădere față de 305.840 în trimestrul precedent. Tesla, cel mai valoros producător auto din lume, a depășit pandemia și întreruperile din lanțul de aprovizionare mai bine decât rivalii, iar noua sa fabrică din Shanghai a impulsionat creșterea. Dar o creștere recentă a numărului de cazuri de COVID-19 în China a forțat Tesla să suspende temporar producția la fabrica din Shanghai timp de câteva zile în martie și aprilie.

Tesla a declarat că a vândut în total 295.324 de sedanuri Model 3 și vehicule utilitare sport Model Y, în timp ce a livrat 14.724 de sedanuri de lux Model S și SUV-uri premium Model X. În martie, Tesla a majorat prețurile în China și Statele Unite, după ce Musk a declarat că producătorul se confruntă cu o presiune inflaționistă semnificativă în ceea ce privește materiile prime și logistica, după invazia Rusiei în Ucraina.

Compania Tesla a dat lovitura

În timp ce mulţi producători auto se confruntă cu probleme serioase din cauza scumpirii metalelor, fenomen accelerat şi de războiul din Ucraina, compania lui Elon Musk ar fi semnat un acord care-i va asigura stocurile necesare de nichel.  Este vorba despre un acord secret semnat între Tesla şi compania minieră Vale din Brazilia, în urma căruia compania fondată de Elon Musk ar urma să primească nichel, potrivit informaţiilor Bloomberg, care citează surse apropiate acestei afaceri.

Tesla, cel mai mare producător de automobile din lume în funcţie de valoarea de piaţă, a semnat un acord cu Vale pentru aprovizionarea timp de mai mulţi ani cu nichel din Canada.

Nichelul este esenţial pentru fabricarea bateriilor destinate vehiculelor electrice. Preţul nichelului a crescut constant în ultima perioadă şi în special după debutul războiului din Ucraina, care a declanşat haosul la Bursa de Metale din Londra la începutul lunii martie. Şi în cazul altor metale utilizate la construcţia de automobile, precum aluminiu, paladiu şi litiu, s-au înregistrat creşteri importante de preţuri.