Elon Musk a mai spus atunci că are finanțarea asigurată pentru producătorul de automobile electrice. El s-a confruntat cu un proces colectiv intentat în numele acţionarilor Tesla, care au susţinut că i-a indus în eroare cu acel tweet din august 2018.

Jurații din San Francisco au constatat vineri că directorul general al Tesla, Elon Musk şi compania sa nu sunt răspunzători pentru inducerea în eroare a investitorilor atunci când Musk a scris pe Twitter, în 2018, că are fonduri pentru a privatiza compania de automobile electrice. Achiziția propusă, de 72 de miliarde de dolari, nu s-a materializat niciodată.

Dacă jurații l-ar fi declarat vinovat, Elon Musk putea fi obligat să plătească daune de miliarde de dolari.

Elon Musk și-a apărat libertatea de a scrie pe Twitter

Decizia este considerată importantă pentru Elon Musk însuși, care și-a apărat cu fermitate libertatea de a scrie pe Twitter, a arătat BBC.

Jurații au ajuns la un verdict la două ore după ce au început deliberările.

„Juriul a avut dreptate”, a declarat jurnaliștilor avocatul lui Musk, Alex Spiro, după verdict, refuzând să spună mai multe.

Elon Musk este a doua cea mai bogată persoană din lume. El a creat probleme juridice și de reglementare prin utilizarea uneori impulsivă a rețelei sociale Twitter, platforma pe care a şi cumpărat-o pentru 44 de miliarde de dolari în octombrie anul trecut.

Acționarii Tesla au susținut că au fost induși în eroare

Acționarii Tesla au susținut că Musk i-a indus în eroare atunci când a scris pe Twitter, la 7 august 2018, că are în vedere privatizarea companiei la 420 de dolari pe acțiune, un preț cu 23% mai ridicat față de închiderea bursieră din ziua precedentă, și a spus că ar avea „finanțarea asigurată”.

Investitorii au mai spus că Musk a mințit atunci când a scris pe Twitter, mai târziu în aceeași zi, că „sprijinul investitorilor este confirmat”.

Prețul acțiunilor Twitter a urcat după aceste tweet-uri și apoi a scăzut din nou, după 17 august 2018, când a devenit clar că preluarea Tesla nu se va realiza. Un economist angajat de acționari a calculat că pierderile investitorilor s-ar fi ridicat la 12 miliarde de dolari.

Și Comisia pentru valori mobiliare și burse de valori l-a dat în judecată pe Musk în luna septembrie 2018 pentru că i-ar fi mințit pe investitori atunci când a declarat că finanțarea este asigurată. Musk și Tesla au ajuns la o înțelegere și fiecare a plătit amenzi de 20 de milioane de dolari, în timp ce Musk a fost de acord să se retragă din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Tesla.

Argumentele aduse de celebrul miliardar în apărarea sa

Pe parcursul celor trei săptămâni de proces, Musk a petrecut aproape nouă ore în boxa martorilor, spunându-le juraților că el consideră că tweet-urile sale spuneau un adevăr. El a spus că obținuse finanțarea necesară, inclusiv un angajament verbal din partea fondului suveran de investiții al Arabiei Sauditei, dar ulterior, Fondul a revenit asupra angajamentului său.

Musk a mai declarat că a crezut că ar fi putut vinde suficiente acțiuni ale companiei sale de rachete SpaceX pentru a finanța o achiziție și că a considerat că „finanțarea era asigurată” doar cu acțiunile SpaceX.

Musk a mai spus că a postat acele tweet-uri pentru a-i pune pe micii acționari pe picior de egalitate cu marii investitori care știau despre tranzacție. El a recunoscut însă că nu a avut angajamente formale din partea fondului saudit și a altor potențiali finanțatori.

În plus, Musk a mai argumentat în favoarea sa că tweet-urile sale în general nu au afectat acțiunile Tesla.

„Doar pentru că scriu ceva pe Twitter nu înseamnă că oamenii cred sau vor acționa în consecință”, a declarat Musk în fața juraților.