Miliardarul Elon Musk a oferit noi detalii despre un proiect revoluţionar, care lucrează, începând din 2017, la o nouă modalitate de augmentare a creierului uman.
Elon Musk, mintea vizionară din spatele Tesla şi SpaceX, anunţă că un nou proiect revoluţionar ar putea fi testat pentru prima oară pe oameni începând din 2020. Este vorba despre proiectul Neuralink, înfiinţat în 2017, care va dezvolta o interfaţă pentru a lega creierul uman de computer. Un robot conceput special va implanta în creier un senzor cu dimensiuni reduse, 4 x 4 milimetri, senzor ce include peste 10.000 de electrozi, de 1.000 de ori mai mulţi faţă de cele mai performante interfeţe pentru tratarea bolii Parkinson. Receptorul ca va prelua informaţiile transmise wireless de către senzori va fi montat pe ureche şi va folosi o baterie.
Primul pas este ca o persoană să poată controla un smartphone doar cu ajutorul gândurilor, însă pe viitor se doreşte extinderea tehnologiei pentru folosirea uneltelor robotizate sau pentru reactivarea unor funcţii pierdute, precum mişcarea membrelor, văzul sau auzul. „Are un potenţial enorm”, crede miliardarul originar din Africa de Sud, care a adăugat că speră ”să îl putem implementa la un om înainte de sfârşitul anului viitor”. Neuralink a realizat până acum doar teste pe șoareci, reuşind să introducă până la 1.500 de electrozi în creierul rozătoarelor.
„Putem realiza o interfaţă creier-maşină completă […] un fel de simbioză cu inteligenţa artificială”, a mai declarat Elon Musk la un eveniment organizat de Academia de Ştiinţe din California, unde a prezentat stadiul proiectului Neuralink.