Elon Musk, atenționat de Uniunea Europeană! Acesta va primi sancțiuni după ce a suspendat câțiva jurnaliști de pe Twitter

Elon Musk

Elon Musk a fost atenționat de către Uniunea Europeană, după ce Twitter a anunțat că a suspendat conturile unor jurnaliști care produceau materiale despre platforma online şi despre noul său proprietar, Elon Musk.

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, și-a manifestat, vineri, 16 decembrie, îngrijorarea față de suspendarea de către Twitter a conturilor unor jurnalişti şi l-a atenţionat pe proprietarul platformei, Elon Musk, că „în curând” vor exista sancţiuni ce vor putea fi aplicate în cadrul noii legislaţii europene, a informat AFP.

Twitter a suspendat, joi, 15 decembrie, conturile mai multor jurnalişti

„Ştirile privind suspendarea arbitrară a unor jurnalişti pe Twitter sunt îngrijorătoare.”, a scris pe aceeaşi reţea Vera Jourova, însărcinată cu valori şi transparenţă în cadrul Blocului Comunitar. Aceasta a reiterat că legea privind serviciile digitale, care ar urma să li se aplice giganţilor tehnologici vara viitoare, „cere respectarea libertăţii media şi a drepturilor fundamentale”.

Elon Musk ar trebui să fie conştient. Există linii roşii. Şi, în curând, sancţiuni.”, a adăugat oficialul. Vera Jourova a adăugat că Media Freedom Act, un proiect de reglementare aflat în dezbatere şi care urmăreşte să protejeze libertatea presei şi pluralismul media, va consolida legislaţia europeană.

Twitter a suspendat, joi, 15 decembrie, conturile mai multor jurnalişti care scriau materiale despre platforma online şi despre noul său proprietar, Elon Musk. Printre ei se numără angajaţi ai unor instituţii media cum ar fi CNN, New York Times sau Washington Post, alţii fiind jurnalişti independenţi.

Elon Musk a afirmat în luna mai că se va conforma reglementărilor europene

Legea cu privire la serviciile digitale (DSA), un regulament istoric care a intrat în vigoare în luna noiembrie 2022, impune o listă lungă de reguli pentru platformele online, în mod special în materie de luptă împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, precum şi în privinţa obligaţiilor de transparenţă.

Cele mai mari platforme din mediul online (cu un număr de peste 45 de milioane de utilizatori în UE), cum este Twitter, vor trebui să aplice această legislaţie „spre vara lui 2023″. Giganții din mediul online vor fi plasaţi direct sub supravegherea Comisiei Europene, care va avea dreptul să aplice amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală sau chiar interdicţia de a-și desfășura activitatea în UE în caz de infracţiuni grave repetate.

La sfârşitul lunii noiembrie, comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, l-a avertizat pe magnatul Elon Musk că va trebui „să îşi intensifice semnificativ eforturile” pentru a se conforma regulilor impuse de UE, după anunţul făcut de Twitter privind restabilirea în masă a conturilor interzise şi sfârşitul luptei împotriva dezinformării privind pandemia de Coronavirus.  Thierry Breton a reiterat că şeful Twitter s-a angajat în mai să se conformeze noii legislaţii europene.