”Tehnologia nu se îmbunătățește automat”, afirmă Musk.
Într-un interviu acodat în urmă cu câțiva ani, CEO-ul Tesla dădea ca exemplu de scădere a priceperii tehnologice misiunile spațiale ale NASA, scrie Moneywise.
Exemplul NASA
„Dacă te uiți în urmă, la progresele făcute în spațiu, în 1969 am putut trimite un om pe Lună”, a spus el. „Apoi, am avut Naveta Spațială, care nu putea duce oamenii decât pe orbita joasă a Pământului. Când Naveta Spațială s-a retras, Statele Unite nu au mai putut duce pe nimeni pe orbită. Tendința este de scădere”, a declarat Musk.
El a continuat: „Oamenii se înșală când cred că tehnologia se îmbunătățește automat. Nu se îmbunătățește automat. Se îmbunătățește doar dacă mulți oameni muncesc foarte mult pentru a o îmbunătăți. De fapt, cred că se degradează”.
Teza lui Elon Musk privind tehnologia care nu se poate îmbunătăți fără investiții proactive și eforturi de dezvoltare este cât se poate de corectă, subliniază Moneywise.
Companii tehnologice care investesc constant în tehnologie
Iată cele trei companii tehnologice care investesc constant în tehnologie pentru a fi mereu în frunte.
Microsoft a cheltuit 26,6 miliarde de dolari pe cercetare și dezvoltare
Gigantul tehnologic Microsoft s-a extins în mai multe tehnologii-cheie în ultimul deceniu. Achiziționarea Github, în 2018, i-a consolidat poziția în cadrul dezvoltării de software. Achiziționarea Activision Blizzard și Minecraft îl face un jucător-cheie în industria jocurilor de noroc.
Poate cea mai bună mișcare strategică a companiei a fost achiziționarea unui pachet semnificativ de acțiuni la OpenAI. Acum are peste 75% din profiturile OpenAI cu ChatGPT și alte produse de inteligență artificială.
De asemenea, compania și-a lansat recent propriul cip semiconductor personalizat, axat pe aplicații AI. Aceste investiții au făcut ca acțiunile Microsoft să crească cu peste 900% de la preluarea Satya Nadella. Compania a cheltuit 26,6 miliarde de dolari pe cercetare și dezvoltare în 2022, cu 19,7% mai mult față de anul precedent, potrivit fDi Intelligence.
Meta și-a crescut cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare cu 43%
Meta a avut câțiva ani grei. Acțiunile au crescut cu aproape 160% până în prezent, dar se tranzacționează încă sub maximul istoric de 382,18 dolari, atins în 2021. Compania s-a confruntat cu o presiune tot mai mare din partea autorităților de reglementare din SUA, UE, Canada și Australia.
În ultimii ani, Meta a lansat un concurent open-source pentru ChatGPT de la OpenAI. Compania a anunțat în 2021 că se concentrează pe metavers, dar anul trecut a declarat că „cea mai mare investiție” o fva face în promovarea AI.
Aceste eforturi demonstrează angajamentul Meta de a rămâne la vârful tehnologiei.
Compania și-a crescut cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare cu 43%, până la 35,3 miliarde de dolari anul trecut, potrivit fDi Intelligence.
Compania a generat un venit net de 11,6 miliarde de dolari în ultimul trimestru. În același timp, acțiunile sunt subevaluate. Ațiunile Meta se tranzacționează la 29,32 dolari pe acțiune, în timp ce Microsoft și Tesla se tranzacționează la 36,67 dolari, respectiv, 78,45 dolari.
Cheltuielile Tesla pentru cercetare și dezvoltare au fost de 3,08 miliarde de dolari
Țintele ambițioase ale lui Elon Musk pentru energie curată și vehicule electrice au făcut din Tesla un rival redutabil pe Wall Street. Compania lui Musk a înțeles și valoarea colectării de date pentru a-și antrena AI pentru conducerea autonomă, înaintea concurenței.
Funcțiile de conducere autonomă ale Tesla se bazează acum pe o mulțime de date colectate de-a lungul anilor. Dar producătorul auto este pe cale să-și piardă puterea dominantă pe piața vehiculelor electrice. În trimestrul trecut, producătorul chinez de automobile BYD a devenit cel mai mare vânzător de vehicule electrice din lume.
Acesta este motivul pentru care acțiunile Tesla au pierdut 41% din valoare de la vârful din noiembrie 2021. La începutul acestui an, expertul în evaluare Aswath Damodaran, profesor de finanțe la Universitatea din New York, a estimat că acțiunile Tesla valorează doar 130 de dolari.
Cheltuielile Tesla pentru cercetare și dezvoltare în 2022 au fost de 3,08 miliarde de dolari, potrivit fDi Intelligence, adică mai puțin de 4% din veniturile sale anuale.