Elon Musk cere Pentagonului să continue să furnizeze sateliți Ucrainei

Elon Musk, patronul Tesla, Twitter, SpaceX

SURSA FOTO: captură YouTube

Multimiliardarul Elon Musk cere Pentagonului să își asume costurile presupuse de utilizarea sateliților Starlink în vederea facilitării comunicațiilor din Ucraina. Până acum, aceştia fuseseră puşi la dispoziţie in mod gratuit.

Antreprenorul multimiliardar Elon Musk, fondatorul SpaceX, cere Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii să își asume costurile presupuse de utilizarea sateliților Starlink în vederea facilitării comunicațiilor din Ucraina, pe care până acum i-a pus la dispoziție în mod gratuit.

Compania SpaceX  a comunicat că există posibilitatea să sisteze acest serviciu, dacă nu va primi lunar zeci de milioane de dolari.

Compania SpaceX cere să fie plătită

De la izbucnirea războiului din Ucraina, Elon Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink. Din cauza bombardamentelor, comunicațiile prin internet din Ucraina au fost întrerupte.

Omul de afaceri a spus că până acum, această operațiune l-a costat 80 de milioane de dolari, sumă care ar putea crește până la 120 de milioane de dolari până la finele acestui an și 400 de milioane de dolari în următoarele 12 luni, potrivit EFE.

„Nu mai suntem în situaţia de a putea dona în continuare terminale Ucrainei sau finanţa terminalele existente pe o perioadă de timp nedefinită”, a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX într-o scrisoare adresată Pentagonului în luna septembrie.

Printre documentele pe care compania SpaceX le-a trimis Pentagonului s-ar afla și o cerere directă nedezvăluită până acum. Aceasta îi este adresată lui Elon Musk de către Valeri Zalujni, comandantul armatei ucrainene, în legătură cu încă 8.000 de terminale Starlink.

Elon Musk, criticat pentru planul său de a încheia războiul

Miliardarul a fost aspru criticat când și-a exprimat opinia în legătură cu felul în care Rusia și Ucraina ar putea face pace. Elon Musk a propus reorganizarea referendumurilor din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie sub supravegherea ONU, pentru ca cetățenii să decidă din ce țară vor să facă parte.

După ce a văzut reacțiile nefavorabile, omul de afaceri a argumentat că deoarece Rusia are o populație mai mare decât Ucraina, aceasta din urmă nu ar putea face față unui conflict armat și prin urmare, ar trebui să se caute pacea între cele două țări.

„Să încercăm asta atunci: voința oamenilor care locuiesc în Donbas & Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau din Ucraina. (…) Milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat esențial identic. (…) Rusia are o populație de >3 ori mai mare decât cea a Ucrainei, astfel încât victoria Ucrainei este puțin probabilă într-un război total. Dacă vă pasă de oamenii din Ucraina, căutați pacea”, a scris acesta pe Twitter.