Krugman, care este mult mai optimist în ceea ce privește o recesiune, susține că previziunile economice ale șefului Tesla sunt, de fapt, ”teorii ale conspirației”.

Ce afirma Musk despre recesiune

În ultima perioadă, miliardarul Elon Musk a avertizat în mod repetat că majorările agresive ale dobânzilor de către banca centrală american sufocă economia SUA, amenințând să o trimită într-o spirală descendentă. Opiniile sale au venit în contextul în care Fed a crescut ratele de referinţă de la aproape zero în martie anul trecut la 5% astăzi, într-un efort de a controla inflaţia.

”Creşterile ratelor dobânzii de către banca centrală acţionează ca o «pedală de frână» asupra economiei, făcând multe lucruri mai scumpe, în special pe cele care sunt de obicei cumpărate folosind credit. Asta are «efecte în aval» asupra tuturor”, afirma în luna mai şeful Tesla.

În aprilie, el susține că „o recesiune ușoară este deja aici”, chiar dacă datele guvernamentale nu reflectau acest lucru, iar creșterea economică a fost ulterior revizuită în sus, la un nivel de 2% pentru primul trimestru, scrie Fortune.

Krugman, atac la moguli tehnologici: ”Pradă ușoară pentru escroci”

Economistul Paul Krugman i-a sfătuit pe americani să nu-i asculte pe „profeții recesiunii”, cum ar fi Musk, dar și alții, care au aniticipat iminența unei recesiuni, iar acum sunt enervați că nu s-a întâmplat încă. „Te-ai fi așteptat ca miliardarii tehnologici să fie bine informați despre lume. Cineva ca Musk ar putea, dacă ar vrea, să aibă un departament de cercetare măcar pentru propria sa edificare”, a scris Krugman în editorialul din NY Times.  „Cu toate acestea, par că se află la mâna unor escroci”, a continuat el.

Economistul este de părere că unul dintre motivele pentru care privind economia, cedează în fața unor astfel de „teorii ale conspirației” este ego-ul lor. „Miliardarii din tehnologie se cred mai mult decât geniali, capabili să stăpânească perfect orice subiect, de la COVID până la războiul din Ucraina”, a scris Krugman. În opinia sa, aceștia pur și simplu nu vor să li se spună lucruri pe care nu vor să le audă.

„Așadar, ceea ce se întâmplă în schimb, mult prea des, este că ei ajung în vizuina iepurelui: se cred niște genii, iar asta îi face extrem de creduli, ajungând pradă ușoară pentru escroci”, spune economistul.

O recesiune ar putea avea loc, dar nu acum

Krugman nu respinge complet ideea unei recesiuni și susține scenariul unei „aterizări line”. Dar nu este de acord cu afirmațiile potrivit cărora o recesiune este deja aici. „O recesiune ar putea avea loc în cele din urmă, dar nu acum”, a scris Krugman.

Analiştii Wells Fargo au anticipat că recesiunea ar putea începe de abia în 2024 având în vedere că datele economice recente prezintă o economie rezilientă „care nu este încă în pragul recesiunii”.

„Deşi ne aşteptăm în continuare ca efectele înăspririi monetare şi a disponibilităţii mai reduse a creditării să diminueze creşterea economică, economia s-a dovedit a fi mai rezistentă decât am anticipat”, a tranmis echipa de analişti ai băncii.

„Ca urmare, prognoza pentru începerea contracţiei economice este în primul trimestru al anului 2024.” Și cei de la Goldman Sachs au redus probabilitatea unei recesiuni, de la 35% la 25%. Totodată, economistul şef al Bank of America a explicat că economia ar putea avea parte doar de o recesiune uşoară. Noile perspective au venit după ce datele privind piaţa muncii din SUA s-au arătat a fi „reziliente”.

Astfel, econmomia americană a adăugat 339.000 de locuri de muncă în mai, cea mai mare creştere lunară din ianuarie. Totul, în timp ce consumatorii continuă să cheltuiască, în ciuda inflaţiei persistente.