Elon Musk, care a cofondat OpenAI împreună cu Altman în 2015, s-a retras din companie înainte ca aceasta să devină un jucător important în domeniul inteligenței artificiale. În 2023, Musk și-a lansat propria companie de AI, xAI.
Elon Musk a intentat un proces împotriva OpenAI și a lui Altman
În prezent, OpenAI își propune să treacă de la statutul de organizație non-profit la unul comercial, motivând că această schimbare este esențială pentru a atrage investiții masive necesare dezvoltării unor modele avansate de inteligență artificială.
Musk a intentat un proces împotriva OpenAI și a lui Altman, susținând că, inițial, i s-a cerut să finanțeze o organizație non-profit dedicată dezvoltării inteligenței artificiale în beneficiul umanității, însă compania a deviat de la această misiune și s-a concentrat pe obținerea de profituri. Ulterior, Musk a extins acuzațiile, invocând încălcarea legislației antitrust la nivel federal. În decembrie, el a cerut instanței să împiedice OpenAI să finalizeze tranziția către un model comercial.
OpenAI a anunțat că va solicita respingerea acuzațiilor lui Musk
În replică, proprietarii ChatGPT au anunțat că vor solicita respingerea acuzațiilor lui Musk și a transmis că acesta ar trebui să își concentreze eforturile pe competiția din piață, nu pe acțiuni în instanță.
Importanța restructurării OpenAI a crescut semnificativ, având în vedere că finanțarea recentă de 6,6 miliarde de dolari și o nouă rundă de investiții de până la 25 de miliarde de dolari, aflată în negocieri cu SoftBank, depind de eliminarea controlului organizației non-profit asupra companiei.
OpenAI a lansat Deep research
Anterior, OpenAI a anunțat un nou „agent” AI destinat să ajute oamenii să efectueze cercetări detaliate și complexe folosind ChatGPT, platforma de chatbot bazată pe inteligență artificială a companiei.
OpenAI a declarat într-o postare pe blog publicată duminică că această nouă capacitate a fost concepută pentru „persoanele care fac lucrări intensive de cunoaștere în domenii precum finanțe, știință, politică și inginerie și au nevoie de cercetări temeinice, precise și fiabile.”
De asemenea, ar putea fi utilă, adăugă compania, pentru oricine face „achiziții care necesită de obicei cercetări atente, precum mașini, electrocasnice și mobilier.”
OpenAI a spus că va pune Deep research la dispoziția utilizatorilor ChatGPT Pro, limitat la 100 de interogări pe lună, cu suport pentru utilizatorii Plus și Team care va veni ulterior, urmat de Enterprise.